Jacht op antieke schatten

Warm, kleurrijk en excentriek, zo omschrijft antiquair Bie Baert haar bijzondere stijl. Vlaanderen leerde haar kennen dankzij het populaire tv-programma Stukken van Mensen, waar het meteen duidelijk werd dat antiek haar passie is en warmte in haar bloed zit. We wilden graag weten hoe de expert haar unieke stijl in haar eigen woning over brengt.

Met bijna dertig jaar ervaring op de teller weet Bie Baert ondertussen exact wat ze wil en hoe ze elk object tot bij de juiste eigenaar kan brengen. Antiek ziet ze niet gewoon als haar passie, maar als een levensstijl. Uitleggen waarom ze net dat ene object koos boven alle andere die ze is tegengekomen: het is iets dat ze met gemak doet. Haar charmante woning in Brecht is niet alleen haar thuis, maar het is ook de plaats waar ze mensen ontvangt en haar antiek verkoopt. Met als motto “entrez sans frapper” moeten klanten zich tijdens hun bezoek comfortabel voelen en de warmte van de woning ervaren.

Hoe is je liefde voor antiek ontstaan? 
“Ik denk dat ik met de liefde voor kunst, antiek en excentrieke objecten ben geboren. Het heeft er altijd al ingezeten. Ik was dat kind dat altijd al op zoek was naar bijzondere voorwerpen, schelpen, stenen,…”

Ik vind dat je met kleur kan blijven spelen

Aangezien je interieur ook je showroom is, verandert dat constant. Wat is je advies voor mensen die hun woning willen pimpen zonder zich een volledig nieuw interieur aan te schaffen?
 
“Eerst en vooral vind ik dat je met kleur kan blijven spelen. Een paar kleine accenten maken vaak al het verschil. Verder ben ik er ook voorstander van om je meubels en kunstwerken af en toe eens een andere plaats in je interieur te geven.”
Hoe vind je de juiste balans tussen een privésfeer en een showroom? Hoe creëer je een huiselijke warmte voor klanten, terwijl het tegelijk ook persoonlijk genoeg blijft voor jezelf? 
“Ik heb nog nooit van iemand gehoord dat het er bij mij als een showroom uitziet, en dat is net mijn sterkte. Mijn interieur blijft constant in beweging. Klanten worden verliefd op een object, meubel of kunstwerk, en van zodra ik dat verkoop, kan ik weer op schattenjacht vertrekken. Antiquair blijft het mooiste beroep ter wereld voor mij. Het voelt nog steeds aan alsof ik mag buitenspelen en ik hoop dit nog vele jaren te kunnen blijven doen.”
Welke ruimte in je woning is momenteel je favoriet en waarom?
 
“De keuken is mijn favoriete ruimte. Ik kook en eet graag, dus als ik thuis ben, breng ik daar veel tijd door. “
Je houdt van objecten die je emotioneel raken, en die kunnen heel verschillend zijn. Is er echter een bepaalde stijl of esthetiek die je doorgaans koud laat?
 
“Ik ben nooit fan geweest van art-decomeubelen. Dat is totaal mijn ding niet.”

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Fotografie door Roxanne Danckers

Portret door Sofie Silbermann

Meer stories…