Kiezen voor licht en creativiteit

Dit twintigste-eeuwse appartement in Moskou van architecten Vladimir Belousov en Natalyia Trofimova was het eerste project waar ze samen aan werkten. Natuurlijk licht speelde een centrale rol in hun ontwerp, waar ze beiden uiteindelijk erg trots op zijn.

Het appartement heeft een oppervlakte van honderddertig vierkante meter. Het koppel was het gelukkig snel eens over de belangrijkste keuzes: de kamers moesten voldoende groot zijn, er mochten bijna geen gangen tussen de verschillende ruimtes lopen, en er moest zoveel mogelijk natuurlijk daglicht de woning binnenkomen. Omdat het appartement zich op de eerste verdieping bevindt, was dat laatste geen gemakkelijke opdracht. Er werd daarom gekozen om alle muren wit te schilderen, en voor de vloer werd parket gebruikt. Ook werden er boven alle deuren in de woning vensters geplaatst, zodat het licht van de gang ook alle kamers bereikt. Vooral voor Natalyia was dat nochtans geen evidente oplossing. “Ik ben een heel lichte slaper”, vertelt ze, “dus ik moest kiezen: licht of slaap. Ik ben heel blij dat we uiteindelijk voor licht kozen. Je ’s ochtends klaarmaken in een badkamer die in natuurlijk licht baadt, is echt een plezier.”

De leefruimte is het hart van het appartement dankzij de grote tafel, die niet alleen de eettafel is, maar ook een plaats om thuis te werken. De verschillende soorten stoelen, sommige van familie geërfd, sommige van Europese rommelmarkten, doen de ruimte meteen ook artistieker ogen. Kunst speelt inderdaad doorheen de hele woning een zeer belangrijke rol. “Veel van onze vrienden zijn kunstenaars”, zegt Vladimir. “We hebben niet echt vereisten voor onze kunstverzameling, behalve dat we ervan moeten houden.” Het koppel dacht bijna een jaar na over hoe ze hun kunst doorheen alle ruimtes zouden verspreiden. Er werd uiteindelijk gekozen voor een railsysteem waarbij de kunstwerken gemakkelijk kunnen worden opgehangen en, indien gewenst, vervangen. Designerlampen en enkele antieke stukken vullen het interieur tot slot perfect aan.

Leuk weetje: het eerste wat Vladimir en Natalyia deden toen ze verhuisden, was een aantal bomen onder hun balkon planten. De renovatie van het appartement duurde zo lang dat de bomen ondertussen al vrij groot zijn. We zijn ervan overtuigd dat de tijd die het koppel nam tot het beste resultaat leidde en dat het lichte en artistieke interieur bij beide architecten voor tonnen creativiteit zorgt.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

All photos by Mikhail Loskutov @loskutoff

Meer stories…

Cosy chic

Als dochter van twee architecten zaten creativiteit en de liefde