fbpx

Meer dan een dorpswoning

Meer dan een dorpswoning

Meer dan een dorpswoning

Het verleden van dit pand benutte niet het volledige potentieel, maar met een grondige renovatie keerde het tij. Pilar Shoots legde het resultaat vast en onderlijnde tegelijkertijd de overtuigende troeven van het project. Architecte Joke Henderickx legde de basis voor de komende jaren van het woonleven van de bewoners. We nemen je met plezier mee naar deze fijne verbouwde dorpswoning.

In Etikhove, een dorp in Oost-Vlaanderen, pronkt tegenwoordig deze omvangrijke eengezinswoning. Toch zal je zien dat de gevel twee voordeuren telt, want naast een privéwoning heeft het pand plaats voor een vakantieverblijf, bekend onder de naam Plein 11. Een losstaande schuur werd met het primaire gebouw verbonden en heeft de functie van tuinkamer. De architecte verdient een pluim voor het combineren van privé en commercieel. Enerzijds is de binnenkoer toegankelijk voor beide woningen; anderzijds heeft het gezin exclusieve toegang tot de tuin. Het natuurlijke gegeven was van enorm belang in deze opdracht, en dat wist Pilar Shoots overtuigend te communiceren op beeld. Op vele plekken doorheen de woonst werden namelijk grote ramen geïnstalleerd, waardoor het binnenvallende licht de dagelijkse verbinding met de buitenomgeving versterkt. Daarbovenop creëerde het team interessante doorzichten die de ruimtelijkheid extra ten goede komen en voor een interessante woonbelevenis zorgen.

Met een grondige renovatie keerde het tij

Afgaande op de magnifieke beelden is het moeilijk te geloven dat de woning er voorheen heel wat anders uitzag, om het zacht uit te drukken. Het voormalige gebouw werd ontmanteld en de binnenzijde kreeg een nieuwe spouwmuur en isolatie. Een volledig nieuwe dakconstructie met maximale isolatie was ook aan de orde, gezien het pand voorheen een slechte EPC-score bezat. Een combinatie van geothermie, warmtepompen, zonnepanelen en batterijen garandeert dat de bewoners hun woning voortaan op een duurzame manier kunnen koelen en verwarmen. Uiteraard schuilt het succes van het project evenzeer in de meer zichtbare aspecten. Zo zette de architecte zich al meerdere keren in om oude en nieuwe elementen zonder wrijving te verenigen met elkaar. Het is dan belangrijk dat moderne toevoegingen niet te veeleisend met de meeste aandacht gaan lopen, maar dat het oog ook vanzelf uitgaat naar authentieke onderdelen. In dit geval behield ze de moerbalken en de oude spanten: prachtige elementen die de fotograaf, en partner van Imagicasa, Pilar Shoots uiteraard niet links liet liggen. Natuurlijke materies zoals oude planken, minerale pleisters en vloeren in terracotta voegen extra karakter toe. Voor de architecte is het wenselijk dat er na een tijd een patina ontstaat en dat het zichtbaar is dat er in een huis geleefd wordt. 

De familiale sfeer die zowel voor de architecte als voor de bewoners zo essentieel was, kon de fotograaf glashelder weergeven. Dankzij de grote hoeveelheid ruimte komt het ontwerp nog beter tot zijn recht. Keuzes in meubilair werden genomen met een nood aan flexibiliteit in het achterhoofd. Een mooie selectie van vintage en design bevestigt de charme van het pand en zorgt er tegelijkertijd voor dat de woning elke dag blijft boeien. Het thuisgevoel zit onomkeerbaar verwerkt in elk beeld: een knappe prestatie langs de kant van Pilar Shoots. De kwaliteiten van de materialen springen op de gepaste manier in het oog, terwijl de doordachte constructie van het pand voor elke toeschouwer toegankelijk wordt. In de toekomst zullen we zonder twijfel nog meer briljante projecten op beeld vereeuwigd zien worden door Pilar Shoots, en daar worden we oprecht gelukkig van. 

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Fotografie door Pilar Shoots

Meer stories…

Gastronomie in ongedwongen sfeer

Dicht bij hun gasten staan en nog dichter bij hun gerechten door te kiezen voor eerlijke producten, dat is waar het Brugse Locàle voor staat. Het restaurant van sommelier Jürgen Aerts en chef Hendrik Dequeker biedt foodsharing-gerechten in een intieme sfeer aan. Met lokale producten stelden ze een authentieke kaart op die speels en eigentijds is. Tijd maken voor je geliefden en ondertussen genieten van heerlijke, pure smaken? Dat klinkt ons als muziek in de oren.

Een Belgisch interieurmerk dat durft

In een wereld waarin trends komen en gaan, heeft Living Objects & Furniture een eigen weg gekozen. Dit Belgische merk, opgericht door de gedreven professionals Loïc Willemot en Bruno Lippens, staat voor tijdloze en duurzame interieurobjecten en meubels van de hoogste kwaliteit.

Passie voor eenvoud

Met veel trots stellen we onze lezers voor aan het Belgische talent Sophie De Bel. Als interieurarchitecte begeleidt ze haar klanten met toegankelijke tips naar het interieur van ieders dromen. Zo durft ze krachtige combinaties te creëren en de juiste blikvanger op de juiste plaats te zetten. Haar ontwerpen veroveren ons hele land. Wij konden dus niet achterblijven en zetten graag een van haar nieuwste projecten in de spotlight.

Een bijzonder gevoel van warmte en rust

Het Belgische merk ILB Interieur en Bouw is een expert in interieur en bouw en staat voor tijdloos design en eigentijdse creatieve oplossingen. Al sinds 1999 streven zij naar een persoonlijke aanpak, waarbij de wensen van de klant in een prachtig resultaat worden omgezet. Als partner van Imagicasa lichten we graag één van hun recente projecten te Melsele uit.​