Minimalisme en transparantie

Het internationaal multidisciplinair team van Berkein Architects legt zich toe op ontwerpen die functioneel zijn in relatie tot hun omgeving. Meer nog, hun kenmerkende strikte eenvoud van concepten wordt vertaald in een spel van volumes en glaswanden.

Met behulp van een doordacht planningsconcept en het gebruik van de juiste materialen toont Berkein Architects aan dat minimalisme niet noodzakelijk kil hoeft te zijn. Niet alleen oriëntatie, functionaliteit, duurzaamheid, licht en ruimte spelen hierbij een prominente rol in hun architectuur, maar ook de intense verbondenheid met de omgeving krijgt veel aandacht. Het architectenbureau richt zich op het vertalen van eenvoud en minimalisme in zowel kleine als grote woonprojecten. CEO Geert Berkein streeft naar drie duidelijke waarden bij ieder ontwerp, zijnde minimalisme, transparantie en eenvoud. Zijn ambitie is om met deze minimalistische architectuur een duidelijke meerwaarde voor de toekomstige bewoner te bezorgen.

Bij Berkein Architects wordt er gestreefd naar een complete aanpak van binnen naar buiten en vice versa.

Grote stedenbouwkundige projecten of kleinere woonprojecten als projectwoningen, kantoren, meergezinswoningen of utiliteitsgebouwen, Berkein Architects doet het allemaal. Als multiprofessionele studio bieden ze een totaalpakket aan, waaronder ook EPB-studies, veiligheidscoördinatie en visualisaties. Er wordt gestreefd naar een integrale aanpak van binnen naar buiten en omgekeerd. Tegenwoordig krijgt het team meer en meer de vraag naar stedenbouwkundige oplossingen. Hierin wordt een evenwichtige dialoog gezocht tussen de vrije groene ruimte en de bebouwing. “Mijn doel is steeds om, niettegenstaande een strakke zuivere architectuur, toch een gezellige sfeer te creëren. Telkens opnieuw ontwerpt ons bureau gepersonaliseerde woontypes waarbij de grenzen tussen binnen en buiten vervagen, met oog voor detail,” vertelt de CEO ons. Om de bouwheer te helpen in zijn zoektocht naar harmonie en perfectie en de koper te overtuigen van de kwaliteit van de architectuur, stelt het bureau altijd een totaalconcept voor.

Ook op het gebied van milieu en energie wordt er nagedacht over de best mogelijke oplossingen en gestreefd naar C02-neutraliteit. Bij hun recent ontwerp in Sint-Martens-Latem koos het team voor een driedubbele beglazing, ventilatiesysteem D en zelfs een geothermische warmtepomp met vloerverwarming en passieve koeling. Verder speelt glas een belangrijke rol in de ontwerpen van Berkein. “Bij grote raampartijen is het type van beglazing uiteraard van groot belang, want je wil binnen geen serre-effect als de zon schijnt,” aldus Geert Berkein. De raampartijen en de manier waarop ze geplaatst worden bepalen ook in grote mate de isolatie en het luchtdicht maken van de woning. Verder zijn energieprestaties van een woning van belang voor hen. Met de steeds strenger wordende normen is het voor ieder gebouw een zoektocht naar de beste technieken en materialen. Vanaf de start van een project houdt Berkein hiermee rekening door middel van EPB-berekeningen.

Strakke architectuur, veel glas, oog voor detail en warm minimalisme kenmerken de realisaties van architectenbureau Berkein. Het team maakt zijn goed doordachte ontwerpen inzichtelijk aan de hand van 3D-visualisaties. Het allerbelangrijkste in ieder ontwerp is dat ze een strenge maar elegante relatie hebben tot hun omgeving.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

All images courtesy of Berkein Architects.

Meer stories…

Cosy chic

Als dochter van twee architecten zaten creativiteit en de liefde