Minimalisme met temperament

Waar residentiële ontwerpen een persoonlijk reflectie zijn die in het teken staat van de bewoners, daar weven commerciële ruimtes een eerder overkoepelend verhaal dat een grote groep mensen tegelijkertijd moet aanspreken. Mind Design stortte zich met deze commissie op de tweede optie. Met Yinchuan Vanke Metropolis deden ze een waardevolle toevoeging aan de stedelijke ontwikkeling van Yinchuan Ningxia, China.
In feite is dit ontwerp een nieuwe schakel in een project dat al tien jaar aan de gang is. De Vanke Metropolis-serie heeft intussen over heel China meerdere commerciële uitbreidingen neergezet die stuk voor stuk bijdragen aan stadsplanning en een evolutie in het wonen en leven van de lokale bevolking teweegbrengen. Deze keer was het de beurt aan Yinchuan Ningxia in het noordwesten van het land. Het was meer bepaald de opzet om een gebouw te ontwerpen dat de vastgoedmarkt van de stad zou ondersteunen. Concreet bevat het ontwerp een Contract Signing Center, waar kopers en verkopers in een aangename omgeving contracten kunnen afsluiten, alsook een binnenplaats en een ruimte die geïnspireerd werd op de lounges op luchthavens en waar familieleden kunnen rusten. Daarnaast was het de bedoeling om het idee van een stedelijke ruimte op een moderne manier te herinterpreteren en de levenskwaliteit van de bevolking op een hoogwaardige manier te verbeteren. Over de hele lijn is het project een poging om de Vanke Metropolis-gemeenschap te ondersteunen. Een bijkomend voordeel is dat het gebouw zich dicht bij het bedrijvige zakendistrict bevindt.

Het team van Mind Design, dat werd opgericht door Wang Dacheng, wilde klassieke en moderne elementen samenbrengen in een concept dat beïnvloed is door de esthetiek van Bulgari, het Italiaanse luxemerk. Meer specifiek waren de ontwerpers te vinden voor hun temperamentvolle, elegante kleuren en nobele elegantie. Door zulke aspecten op een eigen manier te gaan interpreteren en verenigen met een minimalistische stijl, slaagden ze erin een weelderig resultaat af te leveren dat volledig in lijn ligt met de sfeer die het moest oproepen. Verder is het ontwerp multidimensionaal; dit merk je bijvoorbeeld aan de monumentale zwarte draaitrap en de koepelvormige verlichting in de ontspanningsruimte. Mind Design liet zich dus niet louter inspireren door Bulgari, maar ontwikkelde een doordacht idee dat op verschillende vlakken hoog scoort. Hoewel het complex vast deel uitmaakt van het stedelijke landschap, is het ook een punt waar het stadsgebruis gedempt wordt en vervanging krijgt in de vorm van interessante en esthetische ruimtes. Het samenkomen van zwart en andere, diepere kleuren creëert een effect dat het elegante geheel een weelderige sfeer geeft.

Yinchuan Vanke Metropolis is een royale uitbreiding van de commerciële ruimte in de gelijknamige stad. Mind Design holde een middenweg uit tussen een minimalistische vormgeving en de uitgesproken stijl van Bulgari. Het indrukwekkende interieur overtuigt ons helemaal van de waarde van publieke ontwerpen die een grote gemeenschap tegelijkertijd tracht aan te spreken.

Wil je meer weten over industriële tuinen? Lees het volledige artikel in Real Estate Spring 2022. Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount Imagicasa Architecture. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.
Fotografie door Zhang Qilin  

Meer stories…

Cosy chic

Als dochter van twee architecten zaten creativiteit en de liefde