Outdoor collecties verenigen comfort en elegantie

Ook al laat de lente zich nog wat twijfelachtig zien, we mogen zeker al beginnen dromen over het buitenleven en hoe we dat dit jaar zullen inrichten. In samenwerking met de Belgische interieurarchitect Vincent Van Duysen bracht Molteni&C twee outdoor collecties uit: een die hout centraal stelt, en een die met metaal als hoofdmateriaal verwijst naar modernistische architectuur.

Het Italiaanse merk werkte al vaker samen met de designer, maar deze collectie betekent wel het beginpunt van Molteni&C’s outdoor verhaal. Met hun nieuwste producten willen ze je de schoonheid van de natuur opnieuw doen ervaren. Dat gebeurt niet alleen door ontwerpen te creëren die je inspireren om veel tijd buiten door te brengen, maar ook door met de designs zelf terug te keren naar de natuur. De Landmark- en Timeout-collecties hebben een ander basismateriaal, maar staan toch sterk in dialoog met elkaar. Inspiratie vonden ze in de exclusiviteit van Italiaanse verfijndheid, gecombineerd met Van Duysens eigen kenmerkende stijl. Volgens de architect hebben de ontwerpen verwijzingen naar tradities in cultuur en design, maar dan op een hedendaagse wijze geïnterpreteerd. De eenvoud van de producten komt voort uit hun zorgvuldig uitgekozen proporties. Door de natuurlijke materialen, verzorgdheid in de details en het vakmanschap herken je in deze stukken ook de tijdloze stijl van het Italiaanse merk. 

De vloeiende, zachte lijnen van de modellen krijgen extra kracht dankzij het motief van geweven teakhout

De Landmark Collectie wordt gekenmerkt door massief teakhout en verenigt comfort en elegantie. Het bevestigt op die manier het vakmanschap van Molteni&C in natuurlijke materialen met een hedendaags karakter. Bijzonder is dat de Palinfrasca-bank en -fauteuil gebaseerd zijn op werk van Luca Meda uit 1994. Het ontwerp stelt de samenkomst van palen en takken (“palie frasche”) in een mand voor. De vloeiende, zachte lijnen van de modellen krijgen extra kracht dankzij het motief van geweven teakhout dat de zachte kussens als het ware omhult. Dat patroon is het meest opvallende element van alle stukken en is verkrijgbaar in natuurlijk teakhout of olijfgroen. De sculpturale vormen worden versterkt door de rijkelijke details. De collectie telt onder andere sofa’s, chaises longues, een ronde en een vierkante love seat, en een fauteuil. 

De Timeout-collectie bouwt daarentegen verder op het gebruik van metaal, dat door de combinatie met fijne lijnen toch niet koud aanvoelt. Er werd gekozen voor een hedendaagse interpretatie van gebronsd metaal dat wordt verzacht met andere natuurlijke materialen. Van Duysen vond inspiratie in de traditie van fer forgé en gaf het metaal een formele precisie en zuiverheid die doen denken aan een elegant modernisme. De gepolijste verf geeft een warm, natuurlijk effect. Een aluminium band creëert de draagstructuur, armleuningen en voetsteunen, terwijl het vlechtwerk een duidelijk contrast geeft met het minimalistische metaal. In deze collectie vind je een tweezitsbank, een fauteuil en een stoel met of zonder armleuningen, een zonnebank, kruk, bank, lage tafel en een eettafel.

Ondanks de verschillende hoofdmaterialen tellen deze collecties heel wat gelijkenissen, zoals het kleurenpalet, dat met onder meer aardse tinten en olijfgroene schakeringen doet denken aan Mediterrane kleuren. Naast de twee collecties voegde Molteni&C ook twee projecten van Gio Ponti toe aan haar Heritage-collectie. De iconische D.154.2 kreeg nu ook een outdoor versie, en de D.150.5 chaise longue, die Ponti in 1952 ontwierp voor een cruiseschip, ziet het licht. Net als de ontwerpen van Van Duysen geven zij blijk van Molteni&C’s vakmanschap en hun levendige stijl die steeds verrassend aanvoelt.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Images courtesy of Molteni&C

Meer stories…