De meest duurzame woningen zijn degenen die weten los te komen van trends en focussen op de essentie van wonen. In Villa Zand, een ontwerp van Hans Verelst Architecten, krijgt functionaliteit een frisse invulling. Metselwerk en donker hout brengen het geheel in balans.
Iedere woning ontstaat door een continue wisselwerking tussen architect en opdrachtgever, en dat was in dit project van Hans Verelst Architecten niet anders. Aan Villa Zand in Zandhoven ging een lang reflectieproces vooraf, waarin werd gezocht naar de betekenis van wonen en de waarde van een huis. Functionaliteit en het herdenken van onze manier van wonen stonden centraal en resulteerden in een krachtig en doordacht ontwerp.
De architectuur en de inrichting benadrukken door hun robuustheid de essentiële zones van iedere woning
Het uiteindelijke idee was dat het huis als een drager van het leven moest functioneren, waar mooie momenten kunnen worden beleefd en herinneringen worden gecreëerd die lang zullen blijven hangen. De architectuur en de inrichting bleven vrij minimalistisch, maar benadrukken door hun robuustheid de essentiële zones van iedere woning. De stenen volumes geven iedere ruimte een duidelijke functie en creëren een unieke atmosfeer. Het architectenteam verwijst ook wel naar die volumes als de ‘pijlers’ van het leven, die de volledige architectuur bepaalden.
Het interieur van de woonst wordt vooral gekenmerkt door het metselwerk, dat werd aangevuld met een sobere, terugkerende detaillering. Naast het esthetische aspect hebben die massieve muren ook een handige functie, want ze verzekerden een eenvoudige integratie van alle technieken, die de duurzaamheid van de woonst ten goede komen. Zo zijn de geothermische warmtepomp en de zonnepanelen verborgen achter een dikke dakrand. De open leefruimte is het centrale gedeelte waarrond alle andere functies zijn verzameld en wordt omsloten door een houten dak. Het stenen metselwerk en de vloerklinkers krijgen een warme aanvulling in het houten parket, de vliesgevel en het schrijnwerk in de keuken, de ingebouwde kasten en het wandmeubel in de woonkamer.
Volgens Hans Verelst Architecten doet deze woning denken aan een stenen ruïne waarin structurele noodzaak de tijd heeft overleefd, en dat hadden we zelf niet beter kunnen samenvatten. De eenvoud van dit ontwerp brengt een verrassend fris resultaat tot stand, waarvan de eigenaars jarenlang zullen kunnen genieten.
Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.
Photography by Nick Cannaerts