fbpx

Renoveren is investeren

Renoveren is investeren

Renoveren is investeren

De vastgoedprijzen in Vlaanderen zijn vorig jaar het sterkst gestegen in vijftien jaar tijd. Dat blijkt uit een onderzoek van ERA Vastgoed en de Universiteit Antwerpen. Opvallend is ook dat steeds meer mensen de vraagprijs van de verkoper willen betalen. In 2021 kreeg een verkoper gemiddeld 96,4% van de prijs die hij voor zijn woning vroeg. In vastgoed investeren opent de weg naar hoge rendabiliteit, meestal zelfs met gegarandeerde inkomsten. We belichten een minder voor de hand liggende investeringsstrategie: vastgoed renoveren, waardoor je in de flow van de rijzende vastgoedprijzen een aanzienlijke meerwaarde creëert.
Met een vastgoedinvestering kunt u wél rekenen op een hoge rendabiliteit, vaak zelfs met gegarandeerde inkomsten. Het rendement van uw bakstenen belegging is meer dan alleen de huur afzetten tegen de prijs die u voor uw investeringspand betaalt. De vijf tot zeven procent of meer waarmee sommige makelaars of projectontwikkelaars goochelen, blijkt overroepen. Een nettorendement van ongeveer drie procent benadert de realiteit. Betaalt u bij nieuwbouw 21 procent BTW op de constructie, moet u bij een bestaand investeringspand in Vlaanderen rekening houden met registratierechten van slechts tien procent, in Brussel en Wallonië 12,5 procent. Een voordeel, al moet u ook weten dat in een woning na twaalf tot vijftien jaar de eerste grote kosten opduiken.
Het grootste deel van de winst wordt gemaakt in de aankoop van de woning die onaantrekkelijk en niet in orde is. De aankoopprijs is cruciaal. Idealiter wil u eigenaar worden van een huis dat een potentieel heeft dat anderen nog niet hebben opgemerkt. Vanzelfsprekend komen dan uw renovatieplannen en de begroting op tafel. Hoewel dit vaak een betrouwbare manier is om een hoger rendement op uw investering te halen, is het kopen van een ‘fixer-upper’ niet voor iedereen. De strategie vergt diepgaand inzicht, een grote inzet en vertrouwdheid met verbouwingswerken. Altijd kan er een significante financiële extra kost opduiken.
Het is bekend dat bepaalde investeringen bijna fail-safe zijn. Het investeren in locaties van het huis zoals keukens, badkamers en ongebruikte ruimtes als hokken en kelders kan werkelijk waarde aan het eigendom toevoegen. Er wordt geschat dat het uitgeven van €10.000 aan een nieuwe keuken tussen de €20.000 en €30.000 zou kunnen toevoegen aan de uiteindelijke waarde van een pand. Je hebt ongetwijfeld in het vizier: het herstel en het schilderen van muren en plafonds, de waterleiding, de elektriciteitsvoorziening, de isolatie van dak en buitenmuren, de vervanging van ramen, deuren, vloeren, trappen, de verwarmingsinstallatie en het wegwerken van alle gedateerde details. Ook kleinere projecten kunnen ervoor zorgen dat u of de potentiële koper zich thuis voelt in het gerenoveerde huis. Niet elk renovatieproject hoeft een enorme onderneming te zijn, of hoge winsten te genereren. Kleine gebreken hebben misschien geen directe invloed op de waarde van een eigendom, maar samen zullen ze voorkomen dat het verkoopt tegen de optimale prijs. Bepaalde defecten, gebreken en gewoonweg lelijke hoekjes kunnen kopers afschrikken, maar toch gemakkelijk door een competente doe-het-zelver worden verholpen.

Wil je meer weten over renoveren? Lees het volledige artikel in Real Estate Spring 2022.

Images © Cafeine

Meer stories…

Stoere schil, warme pit

Verhuizen is altijd het begin van een nieuw hoofdstuk. Als je ook nog eens in een prachtvilla gaat wonen die speciaal voor jou werd ontworpen, kan het plaatje niet meer stuk. Studio Anja Vissers verzorgde deze opdracht voor een recent samengesteld gezin. Het resultaat stelde de klanten meer dan gelukkig, want een moderne woonst als deze kom je niet elke dag tegen. We leiden je met plezier rond in het ontwerp.

Gastronomie in ongedwongen sfeer

Dicht bij hun gasten staan en nog dichter bij hun gerechten door te kiezen voor eerlijke producten, dat is waar het Brugse Locàle voor staat. Het restaurant van sommelier Jürgen Aerts en chef Hendrik Dequeker biedt foodsharing-gerechten in een intieme sfeer aan. Met lokale producten stelden ze een authentieke kaart op die speels en eigentijds is. Tijd maken voor je geliefden en ondertussen genieten van heerlijke, pure smaken? Dat klinkt ons als muziek in de oren.

Een Belgisch interieurmerk dat durft

In een wereld waarin trends komen en gaan, heeft Living Objects & Furniture een eigen weg gekozen. Dit Belgische merk, opgericht door de gedreven professionals Loïc Willemot en Bruno Lippens, staat voor tijdloze en duurzame interieurobjecten en meubels van de hoogste kwaliteit.

Passie voor eenvoud

Met veel trots stellen we onze lezers voor aan het Belgische talent Sophie De Bel. Als interieurarchitecte begeleidt ze haar klanten met toegankelijke tips naar het interieur van ieders dromen. Zo durft ze krachtige combinaties te creëren en de juiste blikvanger op de juiste plaats te zetten. Haar ontwerpen veroveren ons hele land. Wij konden dus niet achterblijven en zetten graag een van haar nieuwste projecten in de spotlight.

Een bijzonder gevoel van warmte en rust

Het Belgische merk ILB Interieur en Bouw is een expert in interieur en bouw en staat voor tijdloos design en eigentijdse creatieve oplossingen. Al sinds 1999 streven zij naar een persoonlijke aanpak, waarbij de wensen van de klant in een prachtig resultaat worden omgezet. Als partner van Imagicasa lichten we graag één van hun recente projecten te Melsele uit.​