Verhalen achter de kunst

Het Belgische bedrijf Gardeco weet iedereen op een bepaalde manier dicht bij de beeldende kunsten te betrekken. Met passie voor het vak verzamelt de interieurstudio al jarenlang verschillende interessante collecties en geven ze deze de aandacht die ze verdienen. Elke dag opnieuw zet Gardeco zich in om de juiste kunst- en designobjecten in de kijker te zetten.
De oprichters Sonja Crevits en Jan Simaey kunnen Gardeco het best beschrijven als een kunstuitgever met een specialisatie in handgemaakte decoratieve designobjecten. Hun primaire missie is om kunst en design aan een breder publiek voor te stellen. Dit doen ze onder andere door samen te werken met de meest exclusieve interieurwinkels, kunstgalerijen, gerenommeerde museumwinkels, en architecten en interieurontwerpers. Op deze manier zijn ze in staat mensen dichter bij kunst en design te brengen en te laten deelnemen – to take part – in hun eigen artistieke belevingen. Ze verzorgen het interieur van hun klanten door de ruimtes te voorzien van de geschikte afwerking in de vorm van kunst en design. Gardeco vertegenwoordigt en ondersteunt heel wat getalenteerde kunstenaars, waaronder Stefan Schöning en Tatiana Queiroz.
De Belgische kunstenaar en gerenommeerd architect Schöning verbaast telkens opnieuw met zijn prachtig abstracte, evenwichtig kunstwerken. Het idee voor zijn recente werk genaamd ‘Close encounters’, een werk in mondgeblazen glas, ontstond aan het begin van de pandemie. “De overheid nam maatregelen waardoor we ons veilig voelden, maar ook behoorlijk eenzaam en vervreemd van elkaar,” aldus de ontwerper. Het verlangen om dicht bij zijn dierbaren te zijn, was wat Schöning dreef tot het ontwerpen van ‘Close encounters’. In plaats van afstand te verbeelden, besloot de kunstenaar het tegenovergestelde te concretiseren: nabijheid. Schöning koos bewust voor glas als medium voor dit ontwerp, omdat het met de mond geblazen kan worden en door zijn eigenschappen twee ‘bubbels’ aan elkaar kan laten kleven. Daarnaast versterken de transparantie van het werk en de complementaire kleuren het effect van aantrekkingskracht.
De Constantin Totems, ontworpen door Braziliaanse ontwerpster Tatiana Queiroz, zijn genoemd naar de Roemeense beeldhouwer Constantin Brâncusi, een van de meest invloedrijke beeldhouwers van de twintigste eeuw en bekend van zijn integratie van geometrie in kunst. Bij dit ontwerp wordt de nadruk gelegd op strakke contouren en wordt een natuurlijke speksteen gecombineerd met koolstofstalen ornamenten. Queiroz’ stukken combineren het ruwe en het vrouwelijke, volume en lichtheid. Daarnaast creëerde de ontwerpster ook de Totem Vases. Die zijn vakkundig uit speksteen gefreesd in smalle geometrische vormen. Dit resulteert in een harmonieus geheel wanneer ze bij elkaar worden geplaatst dankzij hun minimalistische en elegante ontwerp. Tot slot ontwierp ze ook kleine potjes van speksteen, versierd met messing details. Die dragen de naam Bola sabão. Queiroz verkent het kruispunt tussen objectontwerp en beeldhouwkunst, met oog voor de zuiverheid van vorm en de balans van lijnen. De ontwerpen bestaan uit een ronde vorm en vloeiende kleurpatronen, en de naam Bola sabão doet denken aan drijvende zeepbellen. De Bola sabão zijn niet alleen decoratief, maar ook functioneel, omdat ze kunnen worden gebruikt om kleine en kostbare voorwerpen, zoals juwelen, in te bewaren.

Wil je meer weten over Gardeco Objects? Lees het volledige artikel in Real Estate Spring 2022.

Images courtesy of Gardeco Objects © Stefan Schöning / Tatiana Queiroz

Meer stories…