Shigeru Ban in Antwerpen

Het ontwerp van de bekroonde Japanse architect Shigeru Ban op Nieuw Zuid is onthuld. Het omvat een hoge toren van 80 meter met 25 verdiepingen omringd door een laagbouw en een binnentuin. Shigeru staat bekend om zijn veelvuldig gebruik van hout en deed ook het ontwerp voor Centre Pompidou te Metz. Vastgoedontwikkelaar Triple Living engageerde de Japanse architect om de woontoren te ontwerpen.

Dankzij de flexibele indeling van de woonunits kan alles aangepast worden aan de wensen van de bewoners.

Aan de rand van het uitgestrekte park van Nieuw Zuid zette de Japanse architect Shigeru Ban, een van de meest innovatieve denkers van deze generatie, een in het oog springend gebouw neer genaamd BANBAN. Het omvat een woontoren, bestaande uit een vrijstaand gebouw en een lagere aanbouw, en een rustgevende binnentuin. De vorm van het zinken dakwerk is een knipoog naar de archetypische Japanse bouwstijl en het land van de rijzende zon. In 2014 werd de Japanse ontwerper bekroond voor zijn werk met de Pritzker Prize, die wordt beschouwd als de Nobelprijs voor Architectuur. Dit maakt zijn komst naar het project Nieuw Zuid van Triple Living des te unieker. De ontwerper wilde een plek creëren waar mensen tot rust komen, vandaar de keuze voor een ruime binnentuin, een groene plek waar mens, gebouw en omgeving samenkomen. In Japan hebben ze er zelfs een term voor: Shinrin-yoku, wat zoveel wil zeggen als ‘tot rust komen door jezelf onder te dompelen in de natuur’. Deze filosofie liet hij helemaal tot leven komen in het warme houten gevelwerk.

De woontoren met 25 verdiepingen staat in het park van Nieuw Zuid en rijst boven de site uit, waardoor de appartementen genieten van een fenomenaal panoramisch uitzicht over de Schelde en de stad. Dankzij de flexibele indeling van de woonunits kan alles aangepast worden aan de wensen van de bewoners. Het project wordt niet alleen een verbazingwekkende eyecatcher, maar is daarnaast ook heel veelzijdig qua indeling en afwerking. Naast de appartementen met één tot drie slaapkamers is er immers ook plaats voor paviljoenappartementen met drie slaapkamers of duplex penthouses. Op het gelijkvloers is er ruimte voor kantoren en commerciële activiteiten. Hoewel de bouwwerken pas starten eind 2022 en de oplevering voorzien is voor eind 2024, kunnen wij alvast niet wachten op de realisatie van deze draaglijke lichtheid van de Japanse architectuur. Nieuw Zuid zal zonder twijfel de groenste en meest duurzame stadsontwikkeling van het land worden.

Blijf je graag op de hoogte van het beste van architectuur, interieur, vastgoed, projectontwikkeling en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Alle afbeeldingen eigendom van Triple Living

Meer stories…