Slow living

In een wereld waar doorgaans alles aan een sneltempo moet gaan, is het verstandig om af te remmen. Dat is de redenering achter de slow living-beweging, die de laatste jaren ook in België aan populariteit heeft gewonnen. Slow living vindt ook haar weg tot in ons interieur. Hoog tijd dus dat we jullie voorstellen aan deze duurzamere manier van leven en de vormen die ze binnenshuis aanneemt.
De essentie van slow living draait om het bewuster navigeren van het dagelijkse leven, zowel met betrekking op onszelf als op onze omgeving. De beweging is tenslotte ontsprongen als reactie op de haastige consumptiemaatschappij en dat is een dynamiek die twee zijden heeft. Mensen die inspiratie putten uit slow living willen doorgaans meer verbonden zijn met het heden en meer aanwezig zijn in het dagelijks leven. Het sleutelwoord hierin is intentie. We gaan ons namelijk focussen op ons leven betekenisvoller maken en dat kunnen we bereiken door bewuster met onze vrije tijd om te springen en de zinloze zaken te elimineren. Ook is het belangrijk om onze relaties naar waarde te schatten en af en toe tijd zonder schermen door te brengen. Verder is voor veel mensen minder consumeren dus de boodschap, alsook bewuster en langzamer leven. Interessant aan slow living is dat het een levensfilosofie is die niet voor iedereen vast te definiëren is. Het meest essentiële is namelijk dat ieder voor zich uitmaakt wat belangrijk is, om dan volgens persoonlijke principes te leven die betekenis hebben en ten dienste staan van een groter doel.
Uiteindelijk heeft slow living het doel om meer rust in je leven te brengen. Daarom is het wenselijk dat je interieur een verlengde is van die rust. Hier kan je voor zorgen door frisse lucht en natuurlijk daglicht een centrale plek in je woning te geven. Verluchting is niet alleen essentieel voor onze gezondheid, maar ook voor de sfeer van een ruimte. De rust naar binnen brengen door het raam open te zetten: ja, soms is het echt niet moeilijker dan dat. Verder zorgt een portie natuurlijk daglicht voor een positieve impact op ons humeur. Enkele manieren om daglicht in een interieur te incorporeren, zijn grote ramen, open gordijnen, veranda’s en glazen zadeldaken. Aangezien kleuren onze gemoedstoestand beïnvloeden, kan je ook rust creëren door de juiste tinten te kiezen. Denk daarbij aan lichte kleuren als wit, crème, zand en kiezeltonen. Zulke tinten zorgen voor een rustgevend gevoel en laten een ruimte ademen. Indien je toch graag wat contrast in je interieur hebt, kan je dit doen door zwart, grijs of bruin als donkerdere kleuren aan te brengen. Tinten die we best vermijden, zijn elektrische en energieke kleuren, zoals kobaltblauw, felgeel en rood. Daarnaast kan je ook met vormen werken om de rust in je woning te verzekeren. Ronde en organische vormen met een eenvoudig design, bijvoorbeeld, zorgen voor een zachtaardige sfeer. Ook de materialen kunnen de rust versterken. Zo kan je voor hout en linnen opteren, of voor jute en bamboe. In het algemeen is het aangeraden natuurlijke materialen te gebruiken die zo onbewerkt mogelijk zijn. Daarbovenop is materiaalkeuze niet alleen belangrijk voor het uitzicht van een interieur, maar ook voor de duurzaamheid. Zo zal een linnen tafelkleed langer meegaan dan een plastieken alternatief. Ten slotte doe je er ook goed aan decoraties te gebruiken die een lange tijd meegaan, zoals zeegras en gedroogde palmbladeren.
Wil je meer weten over slow living? Lees het volledige artikel in Real Estate Spring 2022.

Falcon House by Koto / Photography by Edvinas Bruzas

Meer stories…