Sprekende eenvoud

Creativiteit, samenwerking en optimisme vormen de rode draad in alle projecten van Studio Paolo Ferrari. Dat zien we ook in Muskoka Cottage, een prachtige woonst in Canada die alle aandacht naar de omringende natuur laat gaan en ze zelfs in de woning integreert.

De klant wilde een luxueus toevluchtsoord, weg van het drukke stadsleven, dat hem deed denken aan een strandhuis en dat niet de typische stijl van de regio volgt. De architectuur van de woning is bewust eenvoudig gehouden. De benedenverdieping bestaat uit een woonkamer, een keuken en een eetruimte. Verder is er een groot terras en een apart toilet. De ruime master bedroom met badkamer vinden we op de verdieping daaronder, die verder ook een dressing, een berging en een gastenkamer telt.

De natuur is in deze residentie alomtegenwoordig en is zoveel mogelijk in de architectuur geïntegreerd. Het eerste wat meteen opvalt voor wie de woning betreedt, is dat het huis in de steile rotswand van Muskoka graniet ingebed lijkt te zijn. De woonst bevindt zich inderdaad op een klif, net geen twee en halve meter van de rotswand, maar baadt toch in natuurlijk licht, dankzij de vele en hoge ramen in de woning. Bovendien heb je vanuit Muskoka Cottage ook nog eens een prachtig zicht op het nabije Lake Rousseau.

Eenvoud en robuustheid zijn in harmonie

Datzelfde Muskoka graniet van de rotswand vinden we ook terug in de tweede eyecatcher van de woning, een monumentaal granieten kookeiland in het midden van de keuken. Het blok is ongeveer drie meter lang en één meter breed en verbindt het interieur met de omgeving buiten. De productie ervan was geen sinecure. Studio Paolo Ferrari zocht eerst een blok graniet uit dat voldoende groot was en gaf de lokale steengroeve de opdracht om daar een kookeiland van te maken. Daarvoor maakte de steengroeve gebruik van machines die ingezet worden om grote stenen te snijden en te splijten. Er werd ook structurele ondersteuning voorzien, zodat het oorspronkelijke plan volledig uitgevoerd kon worden. Het afgewerkte kookeiland werd vervolgens zo dicht mogelijk bij de hoofdingang afgeleverd en via massieve stalen pijpen naar de juiste plaats gerold.

Ook de rest van de keuken is handgemaakt, van douglasspar. De keuken moest naadloos in de architectuur blenden, zodat alle aandacht naar buiten en het imposante granieten kookeiland gaat, aldus Ferrari. Om het interieur zo minimalistisch mogelijk te houden, werden alle keukenapparaten en de opslagruimte zoveel mogelijk verborgen. Met behulp van downlights wordt tot slot een suggestieve sfeer gecreëerd, waarbij bepaalde plaatsen opgelicht worden, terwijl andere meer in de schaduw blijven. Volgens Ferrari is de volledige keuken op deze manier geen duidelijk expressief ontwerp, maar creëert ze net zo weinig mogelijk afleiding en geeft ze de hoofdrol aan het prachtige omringende landschap.

Doorheen het hele interieur is de stijl dus minimalistisch gehouden, en dat zien we ook terug in het beperkte kleurenpalet, dat uit neutrale tinten bestaat. Douglasspar komt bijvoorbeeld niet alleen in de keuken maar in de hele woning terug, zoals ook in het bed, dat door Studio Paolo Ferrari werd ontworpen. Het doortrekken van dezelfde kleurtint over de vloer, muren, plafond en trap leidt bovendien tot een sereen interieur waarin rust overheerst. De donkere kleur van het granieten kookeiland komt dan weer terug in de badkamer, waar de koperen kranen een mooi contrast met het graniet vormen en het kleurenpalet perfect aanvullen. Dankzij de combinatie van hout en graniet zijn licht en donker en eenvoud en robuustheid hier in harmonie.

Met uitzicht op zowel de rotswand als het meer is deze prachtige woning inderdaad het perfecte toevluchtsoord voor wie rust zoekt en één wil worden met de omliggende natuur. Ze laat zien dat met de juiste ingrepen de natuur voor zichzelf spreekt en weinig extra nodig heeft om voor een ultieme rustgevende ervaring te zorgen.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

All images © Joel Esposito

Meer stories…