Strakker dan gedacht

Een renovatie is een proces dat soms een andere uitkomst kent dan degene die je eerst in gedachten had. In het geval van Woning P betekent dat echter alleen maar goede dingen, want met de ondersteuning van Project Vijf werden de bewoners geleidelijk aan steeds meer fan van een strakkere stijl in plaats van het landelijke plaatje dat ze oorspronkelijk voor ogen hadden.

Deze woning in Diksmuide is al jaren de thuis van de opdrachtgevers, maar inmiddels was het hoog tijd voor een compleet nieuwe indeling, inclusief een andere esthetiek. Op het gelijkvloers keerde het team de lay-out bijvoorbeeld volledig om. Voorheen werd de achterkant van het huis gebruikt voor de keuken, berging, bureau en het toilet, maar tegenwoordig kan je daar de leefruimte vinden, die nu zicht heeft op de tuin. De nieuwe keuken werkt als het ware als een scharnier tussen de voor- en achterzijde van het pand en heeft als grote voordeel een makkelijke toegang tot het terras. Ten slotte is er vooraan, bij de inkomhal en toilet, een bureau. Daarbovenop moest de eerste verdieping grondig worden herbekeken, aangezien die lang niet voor de volle honderd procent werd benut. De uitdaging bestond hier vooral uit de hellingen van de verschillende daken; die maakten het een pak lastiger om de ruimtes in te delen. Met het kritische oog van Project Vijf werd echter ook dat obstakel overtroffen, net als de algehele wens van de bewoners om een betere verbinding tussen de leefruimtes te ontwikkelen en meer licht binnen te laten. Het resultaat is een consistente woonst die ruim oogt en uitnodigt om er nog vele jaren te blijven.

Handmatig gebronzeerde metalen deuren dragen bij aan de luchtigheid in het interieur.

Op de bovenverdieping kregen de gang en de kamers een eikenparketvloer, terwijl bij de vloeren en wanden van de badkamers Mortex wederom het woord krijgt. Hoogwaardig laminaat bleek de perfecte afwerking voor het maatwerk in de slaapkamers, maar voor de eyecatcher moet je wel specifiek naar de master bedroom gaan. Daar werden namelijk goudkleurige glazen platen gebruikt, gemaakt van restglas van verlichtingsfabrikant Brokis. We zien een gelijkaardige kleur terug bij een wastafel, waardoor ook op deze verdieping continuïteit alom aanwezig is. Vertrekkend vanuit een functionele indeling die een logica bevat en in haar basis eerder strak aanvoelt, kon Project Vijf deze opdracht toch verder uitwerken tot een resultaat met heel wat warmte.

Wat de materialen en stijl betreft, was een neutrale vloer in Mortex op het gelijkvloers het startpunt. Dat bleek een uitstekende basis te zijn om vervolgens rijkere materialen aan toe te voegen, zoals de donkergekleurde eik met bronzen onderlaag en Wasabi Quartzite natuursteen. Handmatig gebronzeerde metalen deuren dragen extra bij aan de perceptie van een ontspannen luchtigheid in het interieur. De juiste meubels maken die intentie natuurlijk helemaal af. Met name in de leefruimte valt ons oog op de gebogen vorm van de sofa: ideaal voor grotere gezelschappen die elkaar willen kunnen aankijken tijdens gezellige tv-momenten. Tegelijkertijd breekt de accentmuur de effen vlakken in de kamer, samen met de textuur van het tapijt en het open rek, wiens rechte lijnen mooi contrasteren met de eerder zachte vormen van bijvoorbeeld de salontafel. Een leuk detail is het leeslampje achter de zetel, want je zou je hier voor minder willen nestelen met een meeslepend boek.

Woning P bezit enkele verrassende elementen die de kalmte perfect aanvullen. Het resultaat van de renovatie voldoet volledig aan wat de bewoners in deze levensfase van hun woonst nodig hebben, en bewijst hoe gezelligheid en zuivere lijnen een mooie combinatie kunnen vormen. Dit project is niet enkel het nieuwe geluk van de klanten, maar ook een indrukwekkende toevoeging aan de studio’s portfolio.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Fotografie door Bert Demasure

Meer stories…