Uitbreiden op maat

Het plaatsen van een aanbouw dient niet enkel een praktische toevoeging aan je woonst te zijn; het oog wil ook wat. Dit herenhuis met een biowinkel in het centrum van Kortrijk werd uitgebreid met een indrukwekkend staaltje interieurarchitectuur. Doordachte constructies kregen vorm met een duidelijke esthetiek in het achterhoofd, die ontsprong uit de visie van de ons welgekende Laura Calleeuw.

Vanaf de start was het glashelder waar het resultaat aan moest voldoen. Zo wenste de opdrachtgever een uitbundige lichtinval en een focus op de tuin in plaats van op de drukke straatkant. Verschillende raampartijen aan de achterzijde zorgden meteen voor meer dan voldoende daglicht, samen met de lichtstraat boven. Verder was het de bedoeling dat alles in de volledige aanbouw deel zou uitmaken van één concept. Een serieuze klus om te klaren, waarvoor Calleeuw samenwerkte met PVM architects. Een vestiaire, ingewerkte bureau, keuken, en leefruimte met zithoek, televisie en haard werden allemaal in dezelfde ruimte verwerkt. Dat vereiste het nodige denkwerk en een hoge functionaliteit, onder andere in de vorm van nissen. Daarbovenop was het cruciaal dat de vele functies niet tot te veel geluidsweerkaatsing zouden leiden, dus incorporeerde Calleeuw spanplafond. Tegelijkertijd betekende dit dat de gordijnen weggewerkt konden worden.

Handmatig gebronzeerde metalen deuren dragen bij aan de luchtigheid in het interieur.

Visueel zijn de verschillende zones in de ruimte verbonden via de houten wandafwerking, die reikt van het toilet tot en met de kookwand in de keuken. Zowel links als rechts zijn er maatwerk kastenwanden die doorlopen in de richting van de tuin en op die manier het fijne zicht benadrukken. De hoge wand aan de inkom loopt zonder enige moeite over in een uitnodigende zitbank die ronde hoeken kreeg. Een ander element dat je onverdeelde aandacht verdient, is de tweezijdige haardwand met geribd staal. Deze verbindt verschillende functies, meer bepaald de leefruimte en de keuken. Ook de materialen en de kleuren waren een instrument om de nodige rust te behouden, aangezien een ontwerp dat zo veel functies moet vervullen als hier al snel overzichtelijk en chaotisch gaat ogen. In dit geval werd dat met veel professionaliteit vermeden, want de geselecteerde paletten liegen er niet om: rust is hier in alle hoeken aanwezig. De betrekking van de natuur creëert tegelijkertijd een groot pluspunt dat het geheel alleen maar meer ten goede komt.

Dit herenhuis in Kortrijk heeft voortaan een geweldige aanbouw die heel wat vakjes afvinkt. Met een torenhoge functionaliteitsfactor, een zorgvuldig uitgedacht ontwerp en uitmuntend maatwerk is dit project een overtuigend succesverhaal. Interieurontwerpster Laura Calleeuw leste daarmee wederom onze dorst naar residentiële glorie. 

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Fotografie door Bert Demasure

Meer stories…