Thuis in de kazerne

Zijn oorsprong ligt in de zeventiende eeuw, maar het hoogtepunt van de historische Leopoldskazerne in Gent is vandaag. De nieuwe invulling als woonbuurt laat de charme van het complex volledig tot zijn recht komen, en dat met De Kazerne als naam. Deze wedergeboorte wordt gerealiseerd door projectontwikkelaars Matexi en Ciril: twee ervaren spelers die dit nieuwe hoofdstuk met trots kunnen aankondigen.

Het vergt een visie vol respect om een site van dit kaliber klaar te stomen voor een hedendaagse woonfunctie zonder te raken aan het oorspronkelijke karakter. Wat ooit begon als een kleinschalige kazerne groeide door de jaren heen uit tot een grootschalige locatie die kostbaar erfgoed werd. Hoewel het gebouw grondig aangepast en veranderd is, bevatten de nieuwe ontwerpen nog altijd de kenmerkende kracht die sinds weleer deze gronden vergezelde. Een excentrieke dynamiek zet de toon voor een volgende fase, die volop in het teken staat van open leefruimtes voor liefhebbers van historische plekken. Neorenaissance, neoclassicisme en neogotiek vormen samen een gebalanceerd geheel van invloeden die perfect combineerbaar zijn met je woonverwachtingen anno 2023. De finesse van vervlogen jaren kon op een indrukwekkende manier bewaard worden, dus je kan je ogen de vrije loop laten gaan aan spitsbogen, smeedijzeren trapleuningen en massieve gewelven.

In woonproject De Kazerne kon de finesse van vervlogen jaren op een indrukwekkende manier bewaard worden.

Concreet is er in De Kazerne plaats voor 40 appartementen en 7 woningen, waar keer op keer de oorspronkelijke elementen zo goed mogelijk in de verf worden gezet. De afwerking van de wooneenheden kan naargelang je eigen smaak worden uitgevoerd, waardoor je hier thuiskomt op een plek waar het verleden en je eigen visie hand in hand kunnen gaan. De gezinswoningen tellen drie slaapkamers, alsook een ruim dakterras. De zogenaamde Zichtappartementen kijken uit op het Paradeplein en de Eeckhout, terwijl bewoners van een Hoekloft genieten van hoge plafonds. Het Loggia Appartement heeft dan weer het voordeel in de bakstenen plint van het complex gelokaliseerd te zijn en is beschikbaar als simplex, duplex of triplex. Units met de naam Luxeappartement tellen twee slaapkamers en een inpandig winterterras. Voor wie het ietsje meer mag zijn, is er ook het Penthouse: een appartement met drie slaapkamers en een ruim dakterras met zicht op de stad. Echter spant het Royal Penthouse de kroon, want met een oppervlakte van 217 vierkante meter kan je het hier niet beter treffen. 

Alle woningen en appartementen van het complex hebben toegang tot een overdekte fietsenstalling en gemeenschappelijke kluskelder. Onder het centrale Paradeplein is parkeergelegenheid, en sociale ontmoetingen kunnen plaatsvinden in een collectieve tuin en dakterras. Daarnaast beschikken alle appartementen over een ondergrondse berging. Met een dergelijk uitgebreid aanbod is dit inspirerende project een unieke kans voor investeerders die op zoek zijn naar innovatief vastgoed met een speciale oorsprong. De sterktes van De Kazerne overtuigen iedereen van de unieke factoren die de wooneenheden van dit project aan ieders leven kunnen toevoegen. Door de sporen van de voorbije jaren mee te integreren in een nieuwe thuis voor een breed en tevreden publiek, zorgden alle betrokken partijen samen voor een ontegensprekelijk schot in de roos. 

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Beelden eigendom van Matexi (De Kazerne)

Meer stories…