Voor interieurarchitecte Justien Lescouhier is het essentieel om in iedere opdracht een persoonlijke benadering na te streven. Ze gelooft immers dat een interieur dat volledig bij haar bewoners past goed is voor hun mentaal welzijn en voor intens geluk zorgt. Ook Residentie DN in Zwevezele is zo’n woonst waarin de opdrachtgevers zich vanaf het eerste ogenblik thuis waanden.
Voor Justien Lescouhier uit het West-Vlaamse Sint-Eloois-Winkel is het totaalplaatje van het grootste belang. Haar werk start bij de eerste schets en stopt pas bij het laatste kussentje in de zetel, want het is pas wanneer ieder detail klopt dat er een visuele rust doorheen de woning kan ontstaan. De designer probeert een harmonie te zoeken tussen functionaliteit, esthetiek, belijning en materialisatie, wat weleens een uitdaging kan vormen, maar nooit tot onoverkomelijke obstakels leidt. Aanvoelen wat voor elke klant de beste keuzes zijn, lukt voornamelijk door goed naar hen te luisteren en hun leefwereld te begrijpen.
Vooral het dagelijkse leven biedt veel inspiratie voor ieder project, want Lescouhier observeert graag en veel. Dat bestuderen is niet beperkt tot architectuur, maar gaat bijvoorbeeld ook over mode en de mensen die ze tegenkomt. Daarnaast vormen ook duurzame, karaktervolle materialen een bron van inspiratie, vooral als ze een ziel uitstralen. Materialen en kleuren moeten een emotie oproepen in een interieur, denk maar aan natuursteen, houtsoorten, marmer en manuele schilderstechnieken. “Ik streef naar een perfect samenspel tussen de leefwereld van de opdrachtgever, de ruimte en de visie voor het ontwerp,” concludeert ze.
De opdrachtgevers van dit nieuwbouwproject in Zwevezele kochten een tijdje terug een perceel midden in de velden met een prachtig uitzicht. Het plan was om daar hun droomwoning te realiseren eens hun kinderen het huis uit waren. In hun vorige woonst waren ze een grote oppervlakte gewend en daar wilden ze niet op inboeten, maar het moest wel een thuisbasis worden waar ze nog comfortabeler en luxueuzer kunnen leven. Concreet betekende dat vooral minder onderhoud en minder overbodige hoeken en ruimtes. Omdat het perceel de vorm van een driehoek heeft, was die opdracht nog niet zo eenvoudig. Rekening houdende met de bouwschriften, de zonoriëntatie en de context van het perceel werd er samen met de architect beslist om die driehoekige vorm te behouden.
Waar een echt vakantiegevoel overheerst
Binnen werd er dan weer gekozen voor warme, duurzame materialen die een tijdloos geheel creëren. Het neutrale kleurenpalet, dat bestaat uit de basiskleuren wit, grijs en zwart in combinatie met warme houttinten, wordt af en toe doorbroken door een zacht kleuraccent in bijvoorbeeld de lichtgroene stoelen en kussens in de woonkamer. Voor het losse meubilair kozen Lescouhier en de klant verschillende designstukken bij Casteelken Rumbeke, die moeiteloos in het interieur werden verwerkt. Ze sluiten perfect aan bij de visie van het ontwerp en geven een luxueuze toets aan het geheel.
Het resultaat van al dat werk is een gezellige cocon in een groene omgeving. Door het zwembad, waar de bewoners op alle momenten van de dag en tijdens alle seizoenen van kunnen genieten, overheerst er een echt vakantiegevoel. De opdrachtgevers vertelden de interieurarchitecte al dat ze daardoor nog maar weinig behoefte hebben om echt op reis te gaan. Hun thuisbasis is nu de plek geworden waar ze ten volle kunnen genieten, en dat toont aan dat Justien Lescouhier opnieuw in haar opzet is geslaagd. Meer lezen kan je in Real Living Spring 2023.
Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.
Photography by Bert Demasure