fbpx

Verlangen naar de zee

Verlangen naar de zee

Verlangen naar de zee

Van een traditionele woonst een unieke vakantiewoning maken die je doet vergeten dat je niet thuis bent: dat is wat Promanys in Knokke verwezenlijkte met project Paulushof. Interieurarchitecte Evelien D’hooghe vertelt graag over de uitdagingen en keuzes die dit project boden en over haar eigen visie op interieurontwerp. “Ontwerpen geeft ultieme vrijheid en maakt de geest vrij,” aldus de designer. “Tijdens het ontwerpen kan je je even in een andere wereld begeven.”

Tijdloos modernisme, zo omschrijft Evelien de stijl van Promanys. Het Kortrijkse bedrijf biedt een totaalpakket aan voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Een woning moet volgens hen vooral goed in elkaar zitten, en dat hangt niet alleen af van de esthetiek, maar ook van de functionaliteit van het geheel. “We proberen steeds te zoeken naar de juiste vormgeving en combineren dat met een eigen touch,” vertelt Evelien. In haar geval is dat vooral een vrouwelijke touch, die gerealiseerd wordt door subtiele rondingen en sereniteit in een ontwerp te brengen. Aardse tinten en lichte materialen krijgen eveneens een hoofdrol.

De liefde voor design kreeg ze mee van haar ouders, die haar aanspoorden om alles met een gefascineerde blik te bekijken. De vele culturele reizen en bezoekjes aan musea of unieke huizen als huis Tassel van Victor Horta voedden haar interesse voor architectuur en interieur. Ook van de Antwerpse Kloosterstraat is de interieurarchitecte fan, omdat het de plek bij uitstek is waar je geprikkeld wordt door zowel antiek als trendy design.

We zoomen hier graag in op project Paulushof, een serene, comfortabele vakantiewoning in Knokke en voor Promanys de eerste vakantiewoning op deze schaal. Het is zeker geen standaard-vakantieverblijf geworden, want het zou ook als traditionele woning kunnen functioneren. Aanvankelijk was in dit pand een gewone woning gevestigd met slaapkamers voor twee tot vier personen. De klant wilde daar graag een vakantieverblijf voor acht personen met elk hun eigen badkamer van maken, wat heel wat puzzelwerk vereiste. Verder kreeg het team volledig carte blanche. Natuurlijk werden ze daarbij geconfronteerd met de nodige uitdagingen. Aangezien de woonst uit de jaren ‘70 dateert, moest er rekening worden gehouden met energetisch renoveren. Ook constructief was dit een uitdagend project. Het grondplan van de woning werd grotendeels behouden, enkel de verbinding tussen de keuken en leefruimte werd opengetrokken en de trap werd verplaatst. Dankzij de gashaard, die op de plaats van de vroegere open haard zit, wordt er een huiselijke sfeer gecreëerd.

Een goed contact met de bouwheer bevordert het proces enorm

Naast de leefruimte vind je een lichtrijke aparte zitruimte die ook als bureau kan worden gebruikt. De zee is in deze woning nooit ver weg. Op het gelijkvloers werd er gekozen voor een gietvloer in zandkleur met schelpjes. Die werd aangevuld met een neutraal kleurenpalet bestaande uit lichte tinten. De verf werd met een kwast geplaatst, zodat er een lichte textuur zichtbaar is. Het centrale haardmeubel, de zitbank en het bureau werden op maat gemaakt uit master oak, een imitatie van eikfineer die een warm aspect aan het geheel geeft. Voor de stoffering koos het team van Promanys voor een iets donkerdere stof met grovere weving en verschillende kleurschakeringen. Het keukenblad vormde een andere uitdaging in dit project. Omdat het om een vakantiewoning gaat, moest die namelijk erg onderhoudsvriendelijk zijn, maar de interieurarchitecte wilde wel het effect van natuursteen oproepen. De keramische steen met textuur die uiteindelijk werd gekozen, voldoet perfect aan die eisen. De bronzen leggers in de keuken vormen een luxueuze aanvulling daarop.

Promanys kijkt tevreden terug op deze renovatie. “Wat vooraf onmogelijk lijkt, kan met de nodige goesting en inspanning van elk teamlid toch steeds slagen,” vat Evelien het project samen. “Ik wil dat mensen zich thuis voelen in hun nieuwe woning. Het is fijn als ze me zeggen dat ze op voorhand nooit hadden gedacht dat dit allemaal mogelijk was.” Dankzij de grondige renovatie kan deze prachtige vakantiewoning opnieuw jarenlang meegaan. Wil je meer lezen? Dit kan via Real Living Spring 2023.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Photography by Bert Demasure

Meer stories…

Gastronomie in ongedwongen sfeer

Dicht bij hun gasten staan en nog dichter bij hun gerechten door te kiezen voor eerlijke producten, dat is waar het Brugse Locàle voor staat. Het restaurant van sommelier Jürgen Aerts en chef Hendrik Dequeker biedt foodsharing-gerechten in een intieme sfeer aan. Met lokale producten stelden ze een authentieke kaart op die speels en eigentijds is. Tijd maken voor je geliefden en ondertussen genieten van heerlijke, pure smaken? Dat klinkt ons als muziek in de oren.

Een Belgisch interieurmerk dat durft

In een wereld waarin trends komen en gaan, heeft Living Objects & Furniture een eigen weg gekozen. Dit Belgische merk, opgericht door de gedreven professionals Loïc Willemot en Bruno Lippens, staat voor tijdloze en duurzame interieurobjecten en meubels van de hoogste kwaliteit.

Passie voor eenvoud

Met veel trots stellen we onze lezers voor aan het Belgische talent Sophie De Bel. Als interieurarchitecte begeleidt ze haar klanten met toegankelijke tips naar het interieur van ieders dromen. Zo durft ze krachtige combinaties te creëren en de juiste blikvanger op de juiste plaats te zetten. Haar ontwerpen veroveren ons hele land. Wij konden dus niet achterblijven en zetten graag een van haar nieuwste projecten in de spotlight.

Een bijzonder gevoel van warmte en rust

Het Belgische merk ILB Interieur en Bouw is een expert in interieur en bouw en staat voor tijdloos design en eigentijdse creatieve oplossingen. Al sinds 1999 streven zij naar een persoonlijke aanpak, waarbij de wensen van de klant in een prachtig resultaat worden omgezet. Als partner van Imagicasa lichten we graag één van hun recente projecten te Melsele uit.​