Een woning op de groei die samen met de bewoners op een mooie manier ouder wordt: het is een adequate samenvatting van dit indrukwekkende project van VELD K Architecten. Niets is hier overbodig. Hun creatieve insteek achter de indeling en een consistente aandacht voor de wisselwerking tussen privacy en de buitenzones zijn de dominante pijlers van dit succes. We vertellen je er graag meer over.
Het portfolio van Veld K Architecten vertoont een betrouwbare verscheidenheid aan ervaringen. Aangestuurd door Tom Van de Kerckhove en Mathieu Van de Velde werkt het team aan een brede waaier van opdrachten. Die varieert van appartementen en huizen tot openbare gebouwen en kantoorontwerpen. In alles wat ze doen, betrekken ze een ruimtelijk en maatschappelijk kader waarin ze hun eigen economische en ecologische waarden trouw naleven. Daarnaast karakteriseert ieder project zich door een delicaat evenwicht tussen alle elementen, alsook door een belangstelling voor vernieuwing en verzorgde details. Die methodologie pasten ze zoals steeds ook toe op deze commissie, die in het teken stond van de afweging tussen geborgenheid en contact met de buitenruimte. Concreet was het voor de opdrachtgevers primordiaal dat hun nieuwe thuis er een werd waar ze met plezier de komende decennia zouden spenderen. Een vooruitblik op lange termijn dus, maar volledig in lijn met het idee dat je woonst met je moet meegroeien. Bij aankomst wordt het belang van de buitenzone reeds onderlijnd. Achter de voordeur betreed je namelijk een Japanse-geïnspireerde voortuin. Aan de achterkant bevindt zich een wildere tuin en tussen de dag- en nachtzone zijn er zelfs een overdekt terras en binnentuin met waterpartij voorzien. Buiten en binnen zijn doordacht aaneengeschakeld en maken evenwaardig deel uit van het woonconcept.
Opmerkelijk is dat er bewust geen gangen zijn. Het doel hierachter was om een vloeiend gevoel op te roepen en op andere, vindingrijkere manieren de nodige overgangen te creëren. De woonkamer loopt over in de keuken, waar je tussen de twee werkbladen een doorgang hebt naar het slaapgedeelte. Daar convergeren dressing, badkamer en slaapkamer in een deurloos concept. Op de bovenverdieping heb je toegang tot een gastenkamer en een bureauruimte, evenals een daktuin die in een latere fase nog wordt ingericht. Ondanks de vlotte aaneenrijging van de verschillende zones, gingen de architecten creatief om met de perspectieven doorheen het pand. Meer bepaald was er het idee om slechts voor een beperkt aantal doorzichten te gaan. Verschillende beperkte doorzichten zorgen er voor dat bewoners en bezoekers steeds getriggerd zijn om de volgende zone te betreden en achter het spreekwoordelijke hoekje te piepen. Daarnaast komt de lichtinval hier en daar uit innovatieve hoeken, zoals de vloer op de bovenverdieping waar latten uit massief hout licht laten doorschijnen naar het gelijkvloers. Bij het materiaalpalet mocht er gerust meer dan één imperfectie zichtbaar zijn. Hun keuze voor materies als beton, glas, leempleister en kalksteen maakt bovendien dat er een interessant tactiel component bij komt kijken. Als er tijdens het bouwproces bepaalde onvolmaaktheden ontstonden, werden die welkom ontvangen. Qua kleuren haalden voornamelijk serene, aardse tinten de selectie. Die beslissing was bewust, want de architectuur incorporeert een heel aantal factoren die samen sterke indrukken opwekken.
Het finale ontwerp nodigt uit om in te leven en vormt een stevige thuisbasis voor het volgende hoofdstuk van de bewoners. Veld K Architecten, met projectarchitect Geert Deviaene, leverde een woning af die volledig in balans is en toch positief verbaast met haar architecturale kenmerken. We wensen het team nog veel succes bij hun toekomstige opdrachten!
Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.