Visie van openheid

We zoeken steeds opnieuw naar nieuwe manieren om het samenleven in de stad te optimaliseren. Walravens Weets Architecten waagde een poging met Park Pavillion, waarin een idee van openheid is uitgewerkt en de omgeving veel aandacht krijgt.

De projecten van Walravens Weets Architecten worden gekarakteriseerd door een eenvoudige architectuur met respect voor de omgeving. Een sterke visie op details en interieur maken iedere woning af. Architecten Sofie Walravens en Thomas Weets richtten de studio in 2021 op en realiseerden in die tijd verschillende kwaliteitsvolle ontwerpen, van residentiële tot retailprojecten. Doorheen het volledige proces bieden ze een persoonlijke aanpak en een sterke opvolging.

Het ontwerp van Park Pavillion omvat de inrichting van een stedelijk binnengebied in hartje Puurs. De twee paviljoenen zijn centraal gelegen in een park. Het binnengebied wordt doorkruist met paadjes, die niet alleen toegankelijk zijn vanuit de dorpskern en omgeving, maar ook vanuit de achtertuinen van de omliggende huizen. Op die manier ontstaat een semicollectieve tuin die voor de omliggende buurt toegankelijk is. Met de oprichting van de paviljoenen en het open principe is geprobeerd om het stedelijke weefsel binnenstebuiten te keren en een meer gemeenschappelijke manier van samenleven te creëren. Achtergevels krijgen een nieuwe betekenis en worden als het ware de voorgevel.

Het geheel wordt maximaal ingepast in het stedelijke weefsel en de omliggende bebouwing

De architecten van Walravens Weets hebben geprobeerd om de leefruimtes met aangrenzende buitenruimtes zoveel mogelijk naar het binnengebied te richten, zodat de private buitenoppervlaktes op een natuurlijke manier overgaan in de gemeenschappelijke zones. De buitengevels op de eerste verdieping werden een stukje naar achter geplaatst, wat het gebouw een gelaagdheid in de gevel geeft. Daardoor lijkt het volume minder groot. Daarnaast werd er ook met de materialen gestreefd naar een vorm van kleinschaligheid. Strakke, lichte materialen gecombineerd met houten accenten voor extra warmte. Op die manier wordt het geheel maximaal ingepast in het stedelijke weefsel en de omliggende bebouwing.

Dit park met paviljoenen kan aanleiding geven om met een nieuwe visie te kijken naar hoe we binnenstedelijke gebieden op de best mogelijke manier kunnen inrichten. In het midden van de stad geniet je hier van rust en een natuurlijke omgeving.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Images courtesy of Walravens Weets Architecten

Meer stories…