Search
Close this search box.

Zoute parels

Zoute parels

Zoute parels

Families met een passie kunnen uitgroeien tot wereldexperts in hun vak. Voor Imperial Heritage werd dat realiteit, want hun kaviaar wordt door een gigantisch en verspreid publiek gesmaakt. Dankzij hun unieke benadering presenteren ze een milieuvriendelijk aanbod dat de beste kwaliteit garandeert. We verdiepten ons in hun werkwijze en lieten ons verleiden door deze welbekende delicatesse van de steur, ook wel bekend als zwart goud.

Tien jaar geleden begonnen echtgenoten Koenraad Colman en Kristel Berghmans samen met hun dochter Elisabeth aan een avontuur. Wat startte als het kleinschalig zoeken naar duurzaam gekweekte kaviaar die toch de traditionele smaak bevat, evolueerde naar een gezond bedrijf dat een vergaand netwerk heeft opgebouwd en een rijk gamma in aanbieding heeft. Zo zijn ze actief in de hele Benelux, Zuid-Afrika, Dubai en Saint-Barthélemy. Oorspronkelijk lag hun focus louter op België, maar het succes dat ze doorheen de jaren opbouwden, bracht hen ook naar verdere sferen. In ons land is de meerderheid van de Michelinzaken klant bij hen, wat aantoont dat niet enkel hun uitstekende producten maar ook het belang dat ze hechten aan service en klantgerichtheid hen al ver heeft gebracht. Voor de nationale gastronomie zijn ze een absolute vaste waarde geworden, en ook verder van huis overtuigden ze al menig smaakpalet van hun aanpak en producten. 

Gesofisticeerde consumpties vol nuance

Zoals de meesten waarschijnlijk weten, slaat de term kaviaar op de onbevruchte eitjes van de vrouwelijke steur. Er bestaan verschillende types van deze vis die uiteenlopen in grootte en gewicht. In de vrije natuur komen ze voornamelijk voor in de Kaspische Zee, maar ook in de Zwarte Zee en grote Europese meren en rivieren zwemmen ze rond. Hoewel kaviaar de bijnaam ‘zwart goud’ heeft, kan het ook andere kleuren hebben. Goud, bruin, donkergroen en grijs zijn bijvoorbeeld allemaal mogelijk. De kaviaar wordt nauwkeurig ingedeeld volgens omvang, kleur, smaak en textuur. Het zal je wellicht niet verbazen dat het proces achter kaviaar een met een lange geschiedenis is. Daarbovenop gaat het gepaard met zulke strikte, traditionele methodes die maken voor een moeilijk proces. Het is daarom geen wonder dat het product een dergelijke hoogstaande reputatie heeft, en daarom een gesofisticeerde consumptie vol nuance verdient.

Vanaf het begin wist Imperial Heritage dat ze de zeldzame smaak en kwaliteit van kaviaar moesten behouden zonder af te zien van een verantwoorde, dier- en milieuvriendelijke productie. Duurzaamheid stond met andere woorden vanaf dag één op de agenda. Die waarde zetten ze al bij het absolute begin om naar de praktijk, want ze kunnen de volledige levenscirkel van elke vis volgen. Daarnaast verzekeren ze een schone en zuivere omgeving. Dit gebeurt enerzijds voor het comfort van de steur zelf, anderzijds blijft op deze manier de originele smaak optimaal bewaard zonder risico te lopen op ongewenste wijzigingen of invloeden. Verder staat het familiebedrijf voor de volle honderd procent achter traditie. Zo werken ze samen met geleerde kaviaarmeesters in Rusland en Iran, twee landen die erom bekend staan zich in de top van de industrie te bevinden. Zij behandelen en zouten de kaviaar volgens authentieke recepten, terwijl de familie zelf instaat voor het toezicht en de uiteindelijke selectie. Het toevoegen van zout heeft als doel de delicatesse zo lang mogelijk te kunnen bewaren en zoveel mogelijk smaak en versheid te conserveren. Echter kan de hoeveelheid zout verschillen van soort tot soort. Na de beste eitjes te hebben geselecteerd, wordt de kaviaar verpakt in traditionele blikken met een dikke rubberen band. Het ontwerp van de verpakkingen is al decennialang hetzelfde gebleven, en dat heeft natuurlijk z’n redenen. Het product wordt namelijk vacuüm bewaard. Dit heeft twee redenen: blootstelling aan lucht heeft dramatische gevolgen voor de kwaliteit en traditionele verpakking laat de kaviaar toe op natuurlijke wijze te rijpen. Afhankelijk van wat de klanten wensen, kan dit proces tot wel tien maanden duren. De uiteindelijke kaviaar die Imperial Heritage aanbiedt, behoort dan ook tot een exclusieve categorie die barst van verfijning.

Lees het volledige artikel in Real Living Spring 2023.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Photography by Thierry Van Vreckem

Meer stories…

The Nine als huis van Sisterhood

In Brussel, omringd door de rijke geschiedenis en cultuur van de stad, is The Nine een membersclub, maar ook een oase van vrouwelijkheid, gelijkheid en inspiratie. Deze exclusieve club, opgericht in 2021 en vernoemd naar de negen muzen uit de

Lees meer…
Gevoel van thuiskomen

De interieurs van Laura Calleeuw zijn een ode aan eenvoud, luxe en sereniteit, en haar nieuwste project is daarop geen uitzondering. Met haar kenmerkende stijl en een onmiskenbaar oog voor detail weet de interieurontwerpster opnieuw een adembenemend resultaat neer te

Lees meer…
Een culinair komen en gaan

In het hart van Kortrijk, langs de serene oevers van de Leie, ligt het restaurant Va et Vient. Dit unieke gastronomische etablissement combineert een historisch en hedendaags kader, wat bijdraagt aan een bijzondere eetervaring. De man achter dit culinaire juweel

Lees meer…
Minder schermtijd meer leven

In een wereld waarin online bereikbaarheid de norm is, kan het verfrissend en gezond zijn om af en toe afstand te nemen van digitale apparaten. Continu verbonden zijn met sociale media, werkberichten en andere online platformen kan onze aandacht afleiden

Lees meer…
Stralend wonen met Tekna verlichting

Verlichting is in 2025 veel meer dan een praktisch element in je interieur; het is dé sfeerbepaler die je hele inrichting kan transformeren. Dit jaar zien we dat verlichting steeds prominenter wordt in het interieurontwerp. De juiste lamp kan een

Lees meer…
Unieke objecten met persoonlijke ziel

In 2017 richtte Gloria Landenberger in het creatieve Amsterdam 2222STUDIO op, een ontwerpstudio met een unieke visie: het creëren van handgemaakte interieurstukken die kunstzinnigheid en functionaliteit met elkaar verweven. Elk object dat Gloria creëert, is zorgvuldig met de hand vervaardigd

Lees meer…
Een baanbrekend lichtobject van Belgische bodem

In een nieuwe stap naar functionele schoonheid en vooruitstrevend lichtontwerp presenteren de Belgische designstudio B Brand en het gerenommeerde verlichtingsmerk DARK de Equalizer. Dit architecturale lichtobject, geboren uit een visie die de essentie van moderne Belgische architectuur omarmt, biedt een

Lees meer…