fbpx
Search
Close this search box.

Zoute parels

Zoute parels

Zoute parels

Families met een passie kunnen uitgroeien tot wereldexperts in hun vak. Voor Imperial Heritage werd dat realiteit, want hun kaviaar wordt door een gigantisch en verspreid publiek gesmaakt. Dankzij hun unieke benadering presenteren ze een milieuvriendelijk aanbod dat de beste kwaliteit garandeert. We verdiepten ons in hun werkwijze en lieten ons verleiden door deze welbekende delicatesse van de steur, ook wel bekend als zwart goud.

Tien jaar geleden begonnen echtgenoten Koenraad Colman en Kristel Berghmans samen met hun dochter Elisabeth aan een avontuur. Wat startte als het kleinschalig zoeken naar duurzaam gekweekte kaviaar die toch de traditionele smaak bevat, evolueerde naar een gezond bedrijf dat een vergaand netwerk heeft opgebouwd en een rijk gamma in aanbieding heeft. Zo zijn ze actief in de hele Benelux, Zuid-Afrika, Dubai en Saint-Barthélemy. Oorspronkelijk lag hun focus louter op België, maar het succes dat ze doorheen de jaren opbouwden, bracht hen ook naar verdere sferen. In ons land is de meerderheid van de Michelinzaken klant bij hen, wat aantoont dat niet enkel hun uitstekende producten maar ook het belang dat ze hechten aan service en klantgerichtheid hen al ver heeft gebracht. Voor de nationale gastronomie zijn ze een absolute vaste waarde geworden, en ook verder van huis overtuigden ze al menig smaakpalet van hun aanpak en producten. 

Gesofisticeerde consumpties vol nuance

Zoals de meesten waarschijnlijk weten, slaat de term kaviaar op de onbevruchte eitjes van de vrouwelijke steur. Er bestaan verschillende types van deze vis die uiteenlopen in grootte en gewicht. In de vrije natuur komen ze voornamelijk voor in de Kaspische Zee, maar ook in de Zwarte Zee en grote Europese meren en rivieren zwemmen ze rond. Hoewel kaviaar de bijnaam ‘zwart goud’ heeft, kan het ook andere kleuren hebben. Goud, bruin, donkergroen en grijs zijn bijvoorbeeld allemaal mogelijk. De kaviaar wordt nauwkeurig ingedeeld volgens omvang, kleur, smaak en textuur. Het zal je wellicht niet verbazen dat het proces achter kaviaar een met een lange geschiedenis is. Daarbovenop gaat het gepaard met zulke strikte, traditionele methodes die maken voor een moeilijk proces. Het is daarom geen wonder dat het product een dergelijke hoogstaande reputatie heeft, en daarom een gesofisticeerde consumptie vol nuance verdient.

Vanaf het begin wist Imperial Heritage dat ze de zeldzame smaak en kwaliteit van kaviaar moesten behouden zonder af te zien van een verantwoorde, dier- en milieuvriendelijke productie. Duurzaamheid stond met andere woorden vanaf dag één op de agenda. Die waarde zetten ze al bij het absolute begin om naar de praktijk, want ze kunnen de volledige levenscirkel van elke vis volgen. Daarnaast verzekeren ze een schone en zuivere omgeving. Dit gebeurt enerzijds voor het comfort van de steur zelf, anderzijds blijft op deze manier de originele smaak optimaal bewaard zonder risico te lopen op ongewenste wijzigingen of invloeden. Verder staat het familiebedrijf voor de volle honderd procent achter traditie. Zo werken ze samen met geleerde kaviaarmeesters in Rusland en Iran, twee landen die erom bekend staan zich in de top van de industrie te bevinden. Zij behandelen en zouten de kaviaar volgens authentieke recepten, terwijl de familie zelf instaat voor het toezicht en de uiteindelijke selectie. Het toevoegen van zout heeft als doel de delicatesse zo lang mogelijk te kunnen bewaren en zoveel mogelijk smaak en versheid te conserveren. Echter kan de hoeveelheid zout verschillen van soort tot soort. Na de beste eitjes te hebben geselecteerd, wordt de kaviaar verpakt in traditionele blikken met een dikke rubberen band. Het ontwerp van de verpakkingen is al decennialang hetzelfde gebleven, en dat heeft natuurlijk z’n redenen. Het product wordt namelijk vacuüm bewaard. Dit heeft twee redenen: blootstelling aan lucht heeft dramatische gevolgen voor de kwaliteit en traditionele verpakking laat de kaviaar toe op natuurlijke wijze te rijpen. Afhankelijk van wat de klanten wensen, kan dit proces tot wel tien maanden duren. De uiteindelijke kaviaar die Imperial Heritage aanbiedt, behoort dan ook tot een exclusieve categorie die barst van verfijning.

Lees het volledige artikel in Real Living Spring 2023.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Photography by Thierry Van Vreckem

Meer stories…

Buur van Versailles

Soms wil je terugkeren naar waar je vandaan komt. Je zag het gebeuren bij de bewoner van dit negentiende-eeuwse huis in Versailles. Na een tijdje in Parijs te hebben gewoond, besloot hij opnieuw naar zijn ouderlijke woning te verhuizen, maar

Lees meer…
Bedje van vernieuwing

Restaurant EssenCiel is een vaste waarde in het gastronomische klimaat van Leuven. Eigenaars Niels Brants en Romina Charels vertalen er hun jeugdige finesse in seizoensgebonden gerechten die hen enkele jaren geleden een Michelinster opleverden. Met hedendaagse flair doen ze ieder

Lees meer…
Patronen van porselein

Ergens tussen hemel en aarde, daar bevindt zich de nieuwe Maya-collectie van De Marchi Verona. Het Italiaanse merk is gespecialiseerd in porseleinen tegels die het product zijn van vergaande kennis en onberispelijk vakmanschap. In hun nieuwste creaties roepen ze de

Lees meer…
Moderne meesterwerken van antieke inspiratie

LERRY ceramics, de keramiekstudio opgericht door Elke Vanlerberghe in 2020, staat voor hedendaagse keramiek die diep geworteld is in de oudheid. Elke Vanlerberghe, een getalenteerde kunstenares uit Gent, België, creëert in haar atelier unieke, handgemaakte stukken die getuigen van haar

Lees meer…
Zomer van boekenmarkten

Voor veel mensen is de zomer ideaal om opnieuw meer tijd lezend door te brengen. Niet enkel dat, maar ook het doorsnuisteren van boeken is een leuke manier om een vrije dag te spenderen. Met het warme weer hebben wij

Lees meer…
Dimensionaal uitzicht vanuit moderne parel

Bernadette de Blieck is een interieurontwerpster die je persoonlijkheid mee deel maakt van je woning. Daarnaast is ze met haar studio beschikbaar voor inrichting en styling. Vandaag nemen we je mee naar een recent project in Terneuzen, Zeeland waar zij

Lees meer…
Thuis in persoonlijkheid

Slechts één stap over de drempel is genoeg voor je woning om je welkom thuis te heten. YUHOME design ontwierp een appartement dat niet veel vierkante oppervlakte nodig heeft om dat te doen. Vanuit het idee dat een interieur een

Lees meer…
Meubelmeesters aan het hof

Ingrediënten voor een meesterlijke reputatie in overvloed bij Collett & Victor. Het Belgische merk is gespecialiseerd in zitmeubilair op maat en ontpopte zich in de voorbije 40 jaar tot een van de meest invloedrijke autoriteiten in hun veld. Naast een

Lees meer…
Panoramisch diner in Haut

Restaurant Haut in Oostende schiet de hoogte in. Dat mag je letterlijk nemen, aangezien het zich op de 28ste verdieping van SKY Tower One bevindt, maar ook het interieur laat concurrenten achter op de begane grond. De interieurarchitecten van TJIP

Lees meer…