fbpx
Search
Close this search box.

Zoute parels

Zoute parels

Zoute parels

Families met een passie kunnen uitgroeien tot wereldexperts in hun vak. Voor Imperial Heritage werd dat realiteit, want hun kaviaar wordt door een gigantisch en verspreid publiek gesmaakt. Dankzij hun unieke benadering presenteren ze een milieuvriendelijk aanbod dat de beste kwaliteit garandeert. We verdiepten ons in hun werkwijze en lieten ons verleiden door deze welbekende delicatesse van de steur, ook wel bekend als zwart goud.

Tien jaar geleden begonnen echtgenoten Koenraad Colman en Kristel Berghmans samen met hun dochter Elisabeth aan een avontuur. Wat startte als het kleinschalig zoeken naar duurzaam gekweekte kaviaar die toch de traditionele smaak bevat, evolueerde naar een gezond bedrijf dat een vergaand netwerk heeft opgebouwd en een rijk gamma in aanbieding heeft. Zo zijn ze actief in de hele Benelux, Zuid-Afrika, Dubai en Saint-Barthélemy. Oorspronkelijk lag hun focus louter op België, maar het succes dat ze doorheen de jaren opbouwden, bracht hen ook naar verdere sferen. In ons land is de meerderheid van de Michelinzaken klant bij hen, wat aantoont dat niet enkel hun uitstekende producten maar ook het belang dat ze hechten aan service en klantgerichtheid hen al ver heeft gebracht. Voor de nationale gastronomie zijn ze een absolute vaste waarde geworden, en ook verder van huis overtuigden ze al menig smaakpalet van hun aanpak en producten. 

Gesofisticeerde consumpties vol nuance

Zoals de meesten waarschijnlijk weten, slaat de term kaviaar op de onbevruchte eitjes van de vrouwelijke steur. Er bestaan verschillende types van deze vis die uiteenlopen in grootte en gewicht. In de vrije natuur komen ze voornamelijk voor in de Kaspische Zee, maar ook in de Zwarte Zee en grote Europese meren en rivieren zwemmen ze rond. Hoewel kaviaar de bijnaam ‘zwart goud’ heeft, kan het ook andere kleuren hebben. Goud, bruin, donkergroen en grijs zijn bijvoorbeeld allemaal mogelijk. De kaviaar wordt nauwkeurig ingedeeld volgens omvang, kleur, smaak en textuur. Het zal je wellicht niet verbazen dat het proces achter kaviaar een met een lange geschiedenis is. Daarbovenop gaat het gepaard met zulke strikte, traditionele methodes die maken voor een moeilijk proces. Het is daarom geen wonder dat het product een dergelijke hoogstaande reputatie heeft, en daarom een gesofisticeerde consumptie vol nuance verdient.

Vanaf het begin wist Imperial Heritage dat ze de zeldzame smaak en kwaliteit van kaviaar moesten behouden zonder af te zien van een verantwoorde, dier- en milieuvriendelijke productie. Duurzaamheid stond met andere woorden vanaf dag één op de agenda. Die waarde zetten ze al bij het absolute begin om naar de praktijk, want ze kunnen de volledige levenscirkel van elke vis volgen. Daarnaast verzekeren ze een schone en zuivere omgeving. Dit gebeurt enerzijds voor het comfort van de steur zelf, anderzijds blijft op deze manier de originele smaak optimaal bewaard zonder risico te lopen op ongewenste wijzigingen of invloeden. Verder staat het familiebedrijf voor de volle honderd procent achter traditie. Zo werken ze samen met geleerde kaviaarmeesters in Rusland en Iran, twee landen die erom bekend staan zich in de top van de industrie te bevinden. Zij behandelen en zouten de kaviaar volgens authentieke recepten, terwijl de familie zelf instaat voor het toezicht en de uiteindelijke selectie. Het toevoegen van zout heeft als doel de delicatesse zo lang mogelijk te kunnen bewaren en zoveel mogelijk smaak en versheid te conserveren. Echter kan de hoeveelheid zout verschillen van soort tot soort. Na de beste eitjes te hebben geselecteerd, wordt de kaviaar verpakt in traditionele blikken met een dikke rubberen band. Het ontwerp van de verpakkingen is al decennialang hetzelfde gebleven, en dat heeft natuurlijk z’n redenen. Het product wordt namelijk vacuüm bewaard. Dit heeft twee redenen: blootstelling aan lucht heeft dramatische gevolgen voor de kwaliteit en traditionele verpakking laat de kaviaar toe op natuurlijke wijze te rijpen. Afhankelijk van wat de klanten wensen, kan dit proces tot wel tien maanden duren. De uiteindelijke kaviaar die Imperial Heritage aanbiedt, behoort dan ook tot een exclusieve categorie die barst van verfijning.

Lees het volledige artikel in Real Living Spring 2023.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Photography by Thierry Van Vreckem

Meer stories…

Creëren met intentionaliteit

De logica van een woning kan je vaak bepalen aan de hand van haar vloerplan. In de wereld van interieurontwerpster Laura Calleeuw moet de ene zone logisch overvloeien in de andere. Wanneer bewoners daarnaast een doorlopend vakantiegevoel ervaren bij het

Lees meer…
Puntjes op papier

In een digitale wereld is het verademend om soms iets op papier te zetten. Met een bullet journal doe je dat op regelmatige basis, of simpelweg iedere dag. Het welbekende schriftje en de gevarieerde lay-outs die het vullen, oogsten al

Lees meer…
Van visie tot verfijning

In de zoektocht naar een ruimte die zowel inspirerend als functioneel is, biedt Blower Interieur een schat aan expertise en creativiteit. Met een rijke geschiedenis in interieurvormgeving en een sterk team van professionals, weten zij elke visie tot leven te

Lees meer…
Huis van veiligheid

We nemen jullie graag mee naar een vrouwelijke membersclub genaamd The Nine te Brussel. De zaak opende haar deuren in 2021 en mocht zich de allereerste vrouwelijke ledenclub van België noemen. Vernoemd naar de negen muzen uit de oudheid, vormen

Lees meer…
Van muziekervaring tot een waar kunstwerk

Stel je voor dat je woonkamer transformeert in een kunstgalerie, waar muziek niet alleen gehoord maar ook gezien wordt. Dat is de magie van Rondo, de nieuwste collectie hoogwaardige designluidsprekers van Basalte. Deze exclusieve luidsprekers, ontworpen voor de meest prestigieuze

Lees meer…
Het keramische universum van Karin Amdal

Karin Amdal, een gediplomeerd Art Director met een Master in Design en een diploma in Keramische Kunst, heeft een creatieve carrière die drie decennia omspant. Haar werk varieert van 2D- tot 3D-creaties, waarvoor ze prijzen heeft gewonnen en internationale klanten

Lees meer…
Design dat warm maakt

De warme kant van design is waar je Tubes treft, een Italiaans merk dat radiatoren produceert die dubbel tellen als een esthetiek object. JJ is de naam van een van hun nieuwste werken. Als badkameraccessoire is het ontwerp bedoeld om

Lees meer…
Kunst opsnuiven op Knokke Art Fair 2024

Het Grand Casino Knokke wordt de komende maand augustus voor de vierde maal het toneel voor Knokke Art Fair, KNAF in het kort. Met haar intercontinentaal netwerk en aanbod is de kunstbeurs een gevestigde waarde voor liefhebbers van dicht en

Lees meer…
Culinair kunstwerk aan het water

In het bruisende hart van Antwerpen, naast het Kattendijkdok op het Eilandje, opende vorig jaar een nieuw gastronomisch meesterwerk zijn deuren: Cella Restaurant & Bar. De familie Dieltjens omarmde er de uitdaging en startte een nieuw culinair avontuur onder leiding

Lees meer…