Bruno Erpicum bewandelt de dunne lijn tussen architectuur en filosofie. Met zijn zuivere stijl roept hij poëzie op en ontwikkelt hij grenzeloze ruimtes die hun omgeving royaal en vastberaden omarmen. Bruno is op een eeuwige zoektocht naar de ultieme eenvoud in de architectuur en haalt zijn voornaamste inspiratie uit de moderniteit van de jaren twinting tot en met veertig.
Recent ontwikkelde hij BEFOUR house, een moderne familiewoning die elke vorm van versiering inruilt voor perfecte verhoudingen. Het terrein ligt een meter onder het niveau van de weg, waardoor de woning niet hoger dan vijf meter boven de grond uitkomt. Samen met de vegetatie van de omringende bomen die de compositie als het ware bekronen met hun bladerdek, krijgt de omgeving hier absolute voorrang aan het gebouw. Om de ongunstige oriëntatie te vermijden, werd er besloten verschillende tuinen te creëren die het mogelijk maken de hele dag door van de buitenruimte te genieten. Er werd een zorgvuldige selectie van planten gemaakt die samen vier verschillende hoogtes hebben. Daarnaast werd er een zwembad gegraven dat haast al kabbelend van de dennenbomen naar de magnolia’s loopt. Om de verbinding tussen de binnen- en buitenruimtes te bevorderen, werden in de buitentreden, de vloer van de garage en de douches dezelfde Portugese plaveiselstenen gebruikt.
Centraal in deze woning staat de prachtige combinatie van hout, beton en glas
Aan de binnenkant van het huis werd er uitgebreid gebruik gemaakt van hout, zoals geborsteld eikenhout. Er is bewust voor materialen gekozen die niet onderhevig zijn aan de tand des tijds, maar in plaats daarvan een mooie patina krijgen. Verder zette Bruno maximaal in op eenvoud; zo werd het binnenschrijnwerk speciaal ontwikkeld om houten volumes te vormen waarvan elke verbinding een duidelijke functie heeft. De taatsdeuren lopen bijvoorbeld “plat” over in het houtwerk wanneer ze gesloten zijn en komen haast als “vrije bladeren in de ruimte” tevoorschijn bij het openen.
De woonkamers bevinden zich op de begane grond. De woonkamer heeft bovendien een erker van negen meter die uitkomt op de tuin. Aan de westkant van de woning bevindt de keuken zich middenin een intieme sfeer van de schaduw van bloemen. Verder is de plattegrond vrij en hebben de ruimtes een openheid, desalniettemin wordt er voldoende intimiteit gecreëerd door bijvoorbeeld het volume van de bijkeuken. Ook de afwezigheid van scherpe hoeken geeft een aangenaam gevoel, zoals bewezen in de rondingen van de open haard.
Enerzijds wilden de eigenaars een huis dat discreet in deze woonwijk opgaat, anderzijds werd er gevraagd de materialen voor zichzelf te laten spreken. Heel belangrijk in het interieur is dat de natuurlijke materialen mooi tot uiting komen. Centraal staat de prachtige combinatie van hout, beton en glas. Elk raam is een schilderij van de natuur. Omdat er tot slot in een schilderachtige omgeving werd gebouwd, wilde het team niet imiteren, maar opgaan in de omgeving, erbij horen.
Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.
Beelden ©
header,1,2,3,6,7,8,10,11,16,17,18 Jean-Luc Laloux
4,5,9,12,13,14,15,19 Rene De Wit