Bij de kerstperiode horen warme initiatieven. Textielbedrijf Verilin ontwikkelde daarom in samenwerking met gekende chefs een aantal unieke tafellakens. Iedere chef kreeg de kans om zijn eigen interpretatie van het horecagebeuren creatief uit te werken.
Unieke tafellakens die erg verschillend maar allemaal bijzonder aantrekkelijk zijn
Familiebedrijf Verilin uit West-Vlaanderen produceert linnen textiel voor een groot aantal toprestaurants. Voor dit mooie initiatief namen ze contact op met verschillende chefs en een hotelschool. Een indrukwekkend lijstje van namen zei met plezier toe: Peter Goossens van Hof van Cleve, Seppe Nobels van Instroom, Matthieu Beudaert van Table d’Amis, Joke Michiels en Vilhjalmur Sigurdarson van Souvenir en de leerlingen gastronomie en drankenkennis van hotelschool Ter Duinen in samenwerking met Wim Opbrouck. Sommige deelnemers bedachten het ontwerp zelf, anderen lieten er dan weer kunstenaars op los. Dat resulteert in unieke tafellakens die erg verschillend maar allemaal bijzonder aantrekkelijk zijn.
Peter Goossens liet zich inspireren door authenticiteit, vakmanschap, natuur, bloemen en traditie. Hij koos voor verfijnde broderie, gebaseerd op de tekening van de klassieke damast/jacquard van Verilin. Met subtiele accenten wist hij op bijzondere wijze dynamiek in het tafelkleed te brengen. Mathieu Beudaert organiseerde een ‘dîner de l’artiste’ in de ateliers van kunstenaar Kris Martin, waarbij ook onder andere Stefan Boxy, Anthony Duffeleer, Simon Verheylesonne en Frank Tuytschaever werden uitgenodigd. Het resultaat is een kleurrijk tafelkleed dat door de hoogste bieder nog naar eigen smaak kan worden aangepast. Voor het derde tafelkleed gingen de leerlingen van hotelschool Ter Duinen samen met Wim Opbrouck aan de slag met terroir-producten. Met onder andere wijn, koffie en fonds en geïnspireerd door ‘Dancing Chefs’ ontwierpen ze hun ‘Ultieme Diner.’
Een heel andere creatie is die van Joke en Vilhjalmur, die een verfijnd doek met verse kruiden en bloemen ontwierpen. Heel zorgvuldig bepaalden ze de compositie van kruiden en bloemen, wat leidde tot een bijzonder tafelkleed waarbij vergankelijkheid en eeuwigheid mooi samenvloeien. Seppe Nobels ontwikkelde tot slot het re’MARK’able tafelkleed, waarbij hete potten met kokend water een bijzondere afdruk op het laken nalieten. Die kookpotten werden wekenlang gebruikt door de vluchtelingen in zijn Instroom Academy. Omdat de patine op de onderkant van de kookpotten uniek is, vertelt het tafelkleed dus eigenlijk ook het verhaal van al die vluchtelingen. De techniek van het brandmerken werd in samenwerking met het KMSKA ontwikkeld en staat symbool voor de verbondenheid tussen mensen en de kracht van samenwerking.
Op 12 december 2022 worden de tafelkleden geveild ten voordele van Het Ventiel, een organisatie die mensen met jongdementie en hun omgeving steunt. Wij zijn ervan overtuigd dat dit creatieve initiatief door velen enthousiast onthaald zal worden.
Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.
Photography by Alexander D’Hiet. All images courtesy of Verilin.