fbpx
Search
Close this search box.

Fier op Belgisch bier

Fier op Belgisch bier

Fier op Belgisch bier

Biersommelier Sofie Vanrafelghem heeft een missie: Belgisch bier op de kaart zetten en vooral vrouwen de drank doen ontdekken. De afgelopen jaren zette ze zich in om de perceptie van het vloeibare goud te veranderen, en de kennis die ze daarbij opdeed, deelt ze graag met onze lezers.

© De Halve Maan / Sportzot

Wanneer is je passie voor bier ontstaan?
“Tijdens mijn studies. Ik werkte toen ook als journalist om extra ervaring op te doen. Zo raakte ik toevallig betrokken bij een project over bier. Zoals velen had ik toen veel vooroordelen over bier, maar ik geraakte snel onder de indruk van de passie van brouwers en hun ambacht.”

Hoe probeer jij Belgische bieren te promoten?“
Vanaf het begin merkte ik dat ik als vrouw andere vragen kreeg voorgeschoteld. Ik wilde me bewijzen, dus ben ik veel research gaan doen. Uiteindelijk kwam het altijd op hetzelfde neer: onbekend is onbemind. Ik ben dan gaan kijken hoe we dat kunnen veranderen. Enerzijds hebben we geprobeerd om het aanbod te verbeteren. De kennis van sommeliers over bieren is er de afgelopen jaren ook sterk op vooruit gegaan. Anderzijds geven de media mij een platform om de schoonheid van bier te tonen.”

“Ik geraakte snel onder de indruk van de passie van brouwers en hun ambacht”

Wat zijn aanraders voor mensen die minder vertrouwd zijn met bier?
“Het eerste wat ik mensen altijd vraag is: wat drink je wel graag? Als ze bijvoorbeeld graag gin-tonic drinken, ga ik op zoek naar een eerder droogbitter bier. Houden ze van pina colada, dan moet je eerder zoeken naar een zoetfruitig en volmondig bier met een lage bitterheid. Elke keer zijn ze verbaasd over hoe lekker het is, terwijl als niet-bierdrinkers zo’n glas bier zien staan, het hen absoluut niet aantrekt.”

Welke verschillende biersmaken bestaan er?
“In België hebben we verschillende bierstijlen. Een bierstijl is gebaseerd op een bepaald smaakprofiel en alcoholpercentage. Tripel, bijvoorbeeld, moet een alcoholpercentage van 7,5 tot 9 procent hebben en volmondig en gebalanceerd zijn. Een trappist is een biersoort en dat heeft dan weer te maken met de origine. Qua bierstijlen hebben we in België echte pareltjes, zoals de houtgerijpte oude geuzes, voorbeeld Oude Geuze 3 Fonteinen, en de saisons, waarbij Saison Dupont uit Henegouwen beschouwd wordt als de wereldwijde referentie voor de stijl.” 

Images courtesy of Royal Swinkels family brewers

Wat vind je zelf de meest interessante evoluties van de afgelopen jaren in het bierlandschap? 
“Onze horeca heeft het potentieel van bier eindelijk ontdekt. Bij de wedstrijd Sommelier of the Year is er nu ook een uitgebreide bierproef. Bier en wijn moeten op hetzelfde niveau geserveerd worden. Het kan echt niet dat je nu nog ergens gaat eten en de sommelier je amper iets over het bier weet te vertellen.”

Wat is je mening over alcoholvrije bieren?
“We hebben nu een mooi aanbod, in tegenstelling tot vroeger. Er zijn heel wat nieuwe brouwtechnieken bijgekomen. Zelf drink ik ook vaak alcoholvrij bier. Ik ben bijvoorbeeld fan van Sportzot, dat is een alcoholvrij speciaalbier met een hoge bitterheid.”

Beelden Sofiesworld.be

Wil je meer weten over Belgisch bier en hoe je het juiste bier kan serveren bij verschillende gerechten? Lees dan het volledige artikel in onze lente-editie van het Real Living magazine

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Openingsbeeld: courtesy Royal Swinkels family brewers

Meer stories…

ILIS Restaurant genomineerd voor Prix Versailles

ATRA Studio kondigt met trots aan dat ILIS Restaurant genomineerd is voor de prestigieuze Prix Versailles. Deze gerenommeerde, wereldwijde prijs bekroont uitmuntendheid in commerciële architectuur en interieurontwerp, en erkent projecten die een perfecte mix zijn van esthetiek, innovatie en duurzaamheid.

Lees meer…
De YUST experience

Cohousing- en hospitalityconcept YUST combineert korte en lange verblijven met events,  gastronomie en lokale cultuur. Met hun ruim aanbod kamers en formules willen ze een ervaring  bieden die inspireert en verbindt, en dat in verrassende steden en buurten die bruisen

Lees meer…
Existentieel aan de kust

De Noordzee roept degenen die luisteren. Voor TJIP interior architecture bezit de Belgische kust een onevenaarbare spreuk die hen gekluisterd houdt. Hun portfolio bestaat voor een groot deel uit tweede verblijven van mensen die er onthaasting komen zoeken. Dit keer

Lees meer…
Een open leefruimte in luxe

Studio de Blieck, gevestigd in Hillegersberg, Rotterdam, heeft een schitterend project afgerond dat de essentie van hedendaags wonen perfect weet te vangen. Het team, onder leiding van Bernadette de Blieck, ging aan de slag met een duidelijke visie: een totale

Lees meer…
Ontsnappen bij citroenen

Een citroenboom draagt zijn vruchten geduldig, terwijl een zacht briesje zijn bladeren subtiel doet ritselen. Je bevindt je hier op een dakterras in Malilla, een wijk in Valencia. Interieurstudio Viruta Lab zag er het potentieel van een onderschatte buitenruimte en

Lees meer…
Koning in openlucht

Royal Botania richt buitenruimtes in met finesse. Al meer dan dertig jaar specialiseert het bedrijf zich in meubilair bestemd voor openlucht. Recent stortten ze zich in een samenwerking met Domaine Bagatelle in Frankrijk, waarvoor ze het beste uit hun assortiment

Lees meer…
Tafelen met houtambacht

Ieder begin is klein, maar het zijn je ambitie en discipline die je tot iets groots kunnen maken. Fontein & Bova is een Belgisch bedrijf dat weet wat het wil, namelijk eigenzinnige meubels en objecten vervaardigen uit hout en er

Lees meer…
Smaakbom van culturen

Af en toe zoeken we graag verre oorden op om je te inspireren. Nobu Toronto is een restaurant in de gelijknamige stad dat bezoekers een maaltijd in een weelderige setting voorschotelt. Studio Munge had de touwtjes in handen voor het

Lees meer…
Buur van Versailles

Soms wil je terugkeren naar waar je vandaan komt. Je zag het gebeuren bij de bewoner van dit negentiende-eeuwse huis in Versailles. Na een tijdje in Parijs te hebben gewoond, besloot hij opnieuw naar zijn ouderlijke woning te verhuizen, maar

Lees meer…