fbpx
Search
Close this search box.

Vrouwelijk talent achter het fornuis

Vrouwelijk talent achter het fornuis

Vrouwelijk talent achter het fornuis

De tijd dat grote keukens vooral door mannen werden geleid, ligt al een hele poos achter ons. Meer en meer vrouwen komen aan het hoofd van prestigieuze restaurants te staan, en die ladychefs zetten we in dit artikel graag in de kijker. Merken Ingrid Neven, Arabelle Meirlaen, Karen Keyngaert en Greet Verbeeck dat steeds meer vrouwen hun weg naar professionele keukens vinden? En wat zijn volgens hen de grote uitdagingen in de culinaire sector van vandaag?

Al meer dan twintig staat Ingrid Neven in de keuken van het Antwerpse Pazzo, dat ze acht jaar geleden samen met sommelier Tom d’Hooghe overnam. Is het na al die tijd nog steeds interessant en uitdagend genoeg? Zeker wel, aldus Ingrid. De Italiaanse keuken vormt de basis in haar eigen gerechten, vaak met Japanse invloeden, maar eigenlijk vind je in de gerechten inspiratie van over de hele wereld terug. “Mijn keuken is niet die van de liflafjes,” verduidelijkt de chef. “Ik vind het belangrijk dat onze klanten met een voldaan gevoel naar buiten gaan. Ze moeten niet te veel hebben gegeten, maar ik wil niet dat ze na hun etentje bij Pazzo nog snel een bezoek aan de frituur brengen.” Volgens Ingrid is er de afgelopen jaren veel veranderd wat betreft het aantal mannen en vrouwen in professionele keukens. “Vroeger had ik bijna geen andere vrouwen in de keuken, nu zijn dat er steeds meer,” vertelt ze. “Dat is een positieve evolutie, maar eigenlijk maakt het voor mij niet zo veel uit. Uiteindelijk hangt alles vooral af van het personeel. Een team is maar zo goed als zijn zwakste schakel.” 

Ingrid Neven
“In het grote aanbod moeten wij aantrekkelijk en betaalbaar blijven.”
-Ingrid Neven
Greet Verbeeck

“Een selfmade ladychef”, zo omschrijft Greet Verbeeck van het Turnhoutse Cachet de Cire zichzelf. Ze legde inderdaad niet het traditionele traject tot chef af. “Koken is bij mij uit noodzaak geboren, omdat mijn ouders allebei een drukke baan hadden,” legt de chef uit. “Ik ging dan zelf maar aan de slag.”In Cachet de Cire, dat ze uitbaat met echtgenote Fee, serveert ze een pure, seizoensgebonden keuken waarin producten centraal staan. Ze kiest resoluut voor een beperkt aantal herkenbare ingrediënten met een unieke smakencombinatie. Nieuwe recepten worden meestal volgens een vast proces opgesteld: eerst zoekt ze naar seizoensproducten, daarna gaat ze op zoek naar boeiende smaakcombinaties. Die worden vervolgens afgetoetst aan foodpairing technologie. “Mijn gerechten ontspinnen zich in mijn hoofd vooraleer ik met potten en pannen aan de slag ga.” Omdat ze geen traditionele opleiding heeft gevolgd en nooit stages heeft gedaan, heeft Greet nooit het idee gehad dat ze in een heel mannelijke sector werkt. Toch merkt ze wel dat er meer mannen actief zijn als chef-kok. Toch is er volgens de chef één ding dat veel belangrijker is dan genderidentiteit, en dat is de creativiteit die een kok in alle gerechten steekt. Zelf wil ze in de toekomst vooral met veel plezier in de keuken blijven staan en haar eigen creativiteit laten zegevieren.

Karen Keyngaert / Foto 3 © Yannick Schepers

Ook Karen Keyngaert van Cantine Copine in Brugge legde een iets ander parcours af dan veel van haar collega-chefs. Ze studeerde eerst architectuur, om dan tot het besef te komen dat dat toch niet helemaal haar ding was. Koken deed ze in haar vrije tijd wel graag, dus besloot ze om via een leercontract kok te worden. Zo kwam ze terecht in Auberge de Herborist bij Arnold Hanbuckers, die haar het vak leerde. In 2009 begon ze samen met hem sterrenrestaurant A’Qi, dat ze later nog vier jaar alleen verderzette. Haar Michelinster gaf ze daarna terug om te kunnen beginnen met een nieuw, informeler concept. Dat is waar het in Cantine Copine om draait: een mooi, huiselijk kader, lekker eten en een ongedwongen bediening. De chef heeft een voorkeur voor gerechten met pit die verrassen en verschillende componenten als zoet, zuur, zout, bitter en krokant combineren. In tegenstelling tot vroeger zijn die gerechten nu iets lichter, en de focus ligt ook meer op groenten in plaats van enkel op vlees of vis.

Arabelle Meirlaen

Kok was niet altijd het beroep dat Arabelle Meirlaen voor ogen had. Ze wilde eerst styliste worden, maar toen haar ouders verhuisden naar de Ardense grens, raadden ze haar aan om hotelschool te volgen. “Eten moeten de mensen altijd, zeiden mijn ouders.” Zo geschiedde: ze ging naar hotelschool Providence in Ciney, gevolgd door een opleiding hotelmanagement, patisserie, slagerij en catering aan het ITL in Libramont. Dat bracht haar tot een job die al haar passies verenigt. De elegantie van het werk en het doorzettingsvermogen dat ervoor nodig is, zijn de zaken die haar iedere ochtend met plezier doen opstaan. De passie voor pure ingrediënten nam ze over van haar moeder, die heerlijke stoofpotjes maakte met producten van de boerderij en de tuin en die met veel liefde geserveerd werden. Vandaag maakt Arabelle gerechten die op de keuken van haar moeder zijn geïnspireerd en die goed voor je lichaam zijn. De effecten van voedsel en het evenwicht tussen smaak, genot en de geneeskrachtige werking ervan staan in alle gerechten centraal. Over het verschil tussen mannen en vrouwen in de keuken is Arabelle duidelijk. “Koken is een vrouwenbaan die zeer goed wordt ondersteund door mannen,” knipoogt ze. “Uiteindelijk zit er achter elke maaltijd een liefhebbende moeder.” Die moederliefde wil ze nog lang in haar eigen gerechten stoppen, maar hoe de toekomst er exact uitziet, daardoor laat ze zich het liefst verrassen. Lees het volledige artikel in Real Living Spring 2023. 

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Openingsbeeld: Karen Keyngaert

Meer stories…

Slaaprust op maat

Een verzorgde en goede nachtrust is een moderne luxe. Magnitude is erop gebrand om je dat te doen inzien en het je te bezorgen door middel van high-end bedden die volledig gepersonaliseerd worden. In hun assortiment kan iedereen zich te

Lees meer…
De symfonie van Isabelle Yamamoto en KĀNA

De schoonheid van creatie ligt vaak in de harmonie van ontmoetingen, waarbij elke samenwerking een symfonie wordt van gedeelde ideeën en passies. Isabelle Yamamoto gelooft dat de kunst van samenwerking eenvoudige professionele uitwisselingen overstijgt en een ware zoektocht naar betekenis

Lees meer…
Zee van bloemen

Bij Jasmijn Bloembinders staan bloemen het hele jaar door op nummer één. Wanneer je hun winkel in Haarlem in Nederland binnenstapt, kijk je uit over een zee van kleuren en vormen. De bloemenliefhebbers stellen het ene flamboyante boeket na het

Lees meer…
Verruimende blik op beperkte oppervlakte

Bij de renovatie van dit compacte appartement legde interieurarchitecte Justien Lescouhier de nadruk op het creëren van een ruimtelijk gevoel en een serene sfeer. Het eindresultaat is een appartement dat aanzienlijk groter oogt en een kalme, rustgevende sfeer uitstraalt, perfect

Lees meer…
Samenspel van mediterraan heden en verleden

In de charmante visserswijk El Cabanyal in Valencia staat Casa Ona, een prachtige herinterpretatie van mediterrane architectuur door de talentvolle ontwerpstudio van Paloma Bau. Dit historische huis uit 1925, gelegen in een beschermd gebied, is door een respectvolle renovatie getransformeerd

Lees meer…
Vertragen op vakantie

Wat je traag doet, doe je vaak beter. Na de staycation verwelkomen we nu ook de slowcation, waar kwaliteit boven kwantiteit gaat. In plaats van een vakantie waarop je elke dag drukbezet volplant en jezelf wel eens voorbijloopt, pak je

Lees meer…
West-Vlaamse expertise in behang

Met hun West-Vlaamse wortels en een geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw, draagt de familie Masureel een rijk cultureel erfgoed met zich mee. Dit vormt de basis van hun missie: kunstzinnige en ambachtelijke behangcollecties creëren met respect voor de

Lees meer…
Stoere keuken in evenwicht

Deze keuken, ontworpen door Studio Piet Boon, is een toonbeeld van samenhang en stijl. Alles in deze ruimte, van de verf en de barkrukken tot het bestek en de glazen, ademt de signatuur van het merk. Elk detail is zorgvuldig

Lees meer…
Optiek speelt met look

Na een opleiding als maître horloger ging de carrière van Marlies Depoortere toch een andere richting uit. Sinds 2010 runt ze haar eigen zaak als interieurontwerpster, en van die ommekeer heeft ze nog lang geen spijt. We presenteren je geen

Lees meer…
Luxeparels op Airbnb

De zomer vliegt zo voorbij, dus stop je zoektocht naar de ideale vakantiebestemming, want wij maakten met plezier een selectie van de mooiste vakantieverblijven op Airbnb voor jou. Herbeleef de geschiedenis in een weelderig kasteel, geniet van verfijnde gastronomie te

Lees meer…