fbpx
Search
Close this search box.

Zoute parels

Zoute parels

Zoute parels

Families met een passie kunnen uitgroeien tot wereldexperts in hun vak. Voor Imperial Heritage werd dat realiteit, want hun kaviaar wordt door een gigantisch en verspreid publiek gesmaakt. Dankzij hun unieke benadering presenteren ze een milieuvriendelijk aanbod dat de beste kwaliteit garandeert. We verdiepten ons in hun werkwijze en lieten ons verleiden door deze welbekende delicatesse van de steur, ook wel bekend als zwart goud.

Tien jaar geleden begonnen echtgenoten Koenraad Colman en Kristel Berghmans samen met hun dochter Elisabeth aan een avontuur. Wat startte als het kleinschalig zoeken naar duurzaam gekweekte kaviaar die toch de traditionele smaak bevat, evolueerde naar een gezond bedrijf dat een vergaand netwerk heeft opgebouwd en een rijk gamma in aanbieding heeft. Zo zijn ze actief in de hele Benelux, Zuid-Afrika, Dubai en Saint-Barthélemy. Oorspronkelijk lag hun focus louter op België, maar het succes dat ze doorheen de jaren opbouwden, bracht hen ook naar verdere sferen. In ons land is de meerderheid van de Michelinzaken klant bij hen, wat aantoont dat niet enkel hun uitstekende producten maar ook het belang dat ze hechten aan service en klantgerichtheid hen al ver heeft gebracht. Voor de nationale gastronomie zijn ze een absolute vaste waarde geworden, en ook verder van huis overtuigden ze al menig smaakpalet van hun aanpak en producten. 

Gesofisticeerde consumpties vol nuance

Zoals de meesten waarschijnlijk weten, slaat de term kaviaar op de onbevruchte eitjes van de vrouwelijke steur. Er bestaan verschillende types van deze vis die uiteenlopen in grootte en gewicht. In de vrije natuur komen ze voornamelijk voor in de Kaspische Zee, maar ook in de Zwarte Zee en grote Europese meren en rivieren zwemmen ze rond. Hoewel kaviaar de bijnaam ‘zwart goud’ heeft, kan het ook andere kleuren hebben. Goud, bruin, donkergroen en grijs zijn bijvoorbeeld allemaal mogelijk. De kaviaar wordt nauwkeurig ingedeeld volgens omvang, kleur, smaak en textuur. Het zal je wellicht niet verbazen dat het proces achter kaviaar een met een lange geschiedenis is. Daarbovenop gaat het gepaard met zulke strikte, traditionele methodes die maken voor een moeilijk proces. Het is daarom geen wonder dat het product een dergelijke hoogstaande reputatie heeft, en daarom een gesofisticeerde consumptie vol nuance verdient.

Vanaf het begin wist Imperial Heritage dat ze de zeldzame smaak en kwaliteit van kaviaar moesten behouden zonder af te zien van een verantwoorde, dier- en milieuvriendelijke productie. Duurzaamheid stond met andere woorden vanaf dag één op de agenda. Die waarde zetten ze al bij het absolute begin om naar de praktijk, want ze kunnen de volledige levenscirkel van elke vis volgen. Daarnaast verzekeren ze een schone en zuivere omgeving. Dit gebeurt enerzijds voor het comfort van de steur zelf, anderzijds blijft op deze manier de originele smaak optimaal bewaard zonder risico te lopen op ongewenste wijzigingen of invloeden. Verder staat het familiebedrijf voor de volle honderd procent achter traditie. Zo werken ze samen met geleerde kaviaarmeesters in Rusland en Iran, twee landen die erom bekend staan zich in de top van de industrie te bevinden. Zij behandelen en zouten de kaviaar volgens authentieke recepten, terwijl de familie zelf instaat voor het toezicht en de uiteindelijke selectie. Het toevoegen van zout heeft als doel de delicatesse zo lang mogelijk te kunnen bewaren en zoveel mogelijk smaak en versheid te conserveren. Echter kan de hoeveelheid zout verschillen van soort tot soort. Na de beste eitjes te hebben geselecteerd, wordt de kaviaar verpakt in traditionele blikken met een dikke rubberen band. Het ontwerp van de verpakkingen is al decennialang hetzelfde gebleven, en dat heeft natuurlijk z’n redenen. Het product wordt namelijk vacuüm bewaard. Dit heeft twee redenen: blootstelling aan lucht heeft dramatische gevolgen voor de kwaliteit en traditionele verpakking laat de kaviaar toe op natuurlijke wijze te rijpen. Afhankelijk van wat de klanten wensen, kan dit proces tot wel tien maanden duren. De uiteindelijke kaviaar die Imperial Heritage aanbiedt, behoort dan ook tot een exclusieve categorie die barst van verfijning.

Lees het volledige artikel in Real Living Spring 2023.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Photography by Thierry Van Vreckem

Meer stories…

ILIS Restaurant genomineerd voor Prix Versailles

ATRA Studio kondigt met trots aan dat ILIS Restaurant genomineerd is voor de prestigieuze Prix Versailles. Deze gerenommeerde, wereldwijde prijs bekroont uitmuntendheid in commerciële architectuur en interieurontwerp, en erkent projecten die een perfecte mix zijn van esthetiek, innovatie en duurzaamheid.

Lees meer…
De YUST experience

Cohousing- en hospitalityconcept YUST combineert korte en lange verblijven met events,  gastronomie en lokale cultuur. Met hun ruim aanbod kamers en formules willen ze een ervaring  bieden die inspireert en verbindt, en dat in verrassende steden en buurten die bruisen

Lees meer…
Existentieel aan de kust

De Noordzee roept degenen die luisteren. Voor TJIP interior architecture bezit de Belgische kust een onevenaarbare spreuk die hen gekluisterd houdt. Hun portfolio bestaat voor een groot deel uit tweede verblijven van mensen die er onthaasting komen zoeken. Dit keer

Lees meer…
Een open leefruimte in luxe

Studio de Blieck, gevestigd in Hillegersberg, Rotterdam, heeft een schitterend project afgerond dat de essentie van hedendaags wonen perfect weet te vangen. Het team, onder leiding van Bernadette de Blieck, ging aan de slag met een duidelijke visie: een totale

Lees meer…
Ontsnappen bij citroenen

Een citroenboom draagt zijn vruchten geduldig, terwijl een zacht briesje zijn bladeren subtiel doet ritselen. Je bevindt je hier op een dakterras in Malilla, een wijk in Valencia. Interieurstudio Viruta Lab zag er het potentieel van een onderschatte buitenruimte en

Lees meer…
Koning in openlucht

Royal Botania richt buitenruimtes in met finesse. Al meer dan dertig jaar specialiseert het bedrijf zich in meubilair bestemd voor openlucht. Recent stortten ze zich in een samenwerking met Domaine Bagatelle in Frankrijk, waarvoor ze het beste uit hun assortiment

Lees meer…
Tafelen met houtambacht

Ieder begin is klein, maar het zijn je ambitie en discipline die je tot iets groots kunnen maken. Fontein & Bova is een Belgisch bedrijf dat weet wat het wil, namelijk eigenzinnige meubels en objecten vervaardigen uit hout en er

Lees meer…
Smaakbom van culturen

Af en toe zoeken we graag verre oorden op om je te inspireren. Nobu Toronto is een restaurant in de gelijknamige stad dat bezoekers een maaltijd in een weelderige setting voorschotelt. Studio Munge had de touwtjes in handen voor het

Lees meer…
Buur van Versailles

Soms wil je terugkeren naar waar je vandaan komt. Je zag het gebeuren bij de bewoner van dit negentiende-eeuwse huis in Versailles. Na een tijdje in Parijs te hebben gewoond, besloot hij opnieuw naar zijn ouderlijke woning te verhuizen, maar

Lees meer…