Bad van gist

Bad van gist

Bad van gist

Een spabezoek mag soms wel iets meer om handen hebben dan een klassieke jacuzzi. Bierbaden is overgewaaid uit Oost-Europa en heeft zijn plek verdiend in het wellnessassortiment. Niet enkel liefhebbers van de drank zelf krijgen er de smaak van te pakken, want de voordelen voor lichaam en geest gaan veel verder dan dat. We geven je met plezier een inwijding in deze boeiende praktijk.

In onze contreien kan je al een tijdje in Brussel en Brugge terecht voor een bierspa, en wie weet vervoegen er nog heel wat zaken het aanbod in de toekomst. In dit type spa kom je tot rust in een mengeling van warm water, gerst, gist en hop. Geen volledige kuip gevuld met het alcoholische goedje dus, maar wel een samenstelling van ingrediënten die elks bepaalde voordelen bieden. Hoewel een bierbad als wellnessfaciliteit voor velen nog een nieuw of onvertrouwd begrip is, schuilt er een lange geschiedenis achter die uiteindelijk naar hier is overgewaaid. Biergist wordt al sinds de oudheid gebruikt voor allerhande kwaaltjes en medische toepassingen. Zelfs in de Middeleeuwen baadden mensen in bier. Het eerste moderne bierbad vond plaats in Duitsland. Niet ver van de Poolse grens staat Neuzeller Kloster-Bräu, een van de oudste brouwerijen van het land, daterend uit 1589. Van de vele soorten die er worden geproduceerd, staan ze vooral bekend om hun zwarte bieren, zoals Black Abbot. Speciaal hieraan is dat deze categorie meer suiker bevat en dus zoeter smaakt. In het begin van de zestiende eeuw werd in het land een wet doorgevoerd die bepaalde dat we enkel van bier mogen spreken bij een mengeling van water, hop en mout. Ongeveer een decennium geleden ontstond een punt van discussie toen de huidige eigenaars van de brouwerij het verwijt kregen dat hun Black Abbot de term bier niet waardig was omwille van de suiker die het bevat. Een lokale tv-journalist bracht verslag uit en suggereerde de beklijvende woorden: “Wel, als je het bier niet kan drinken, waarom baad je er niet in?” Dat was voldoende om bij de brouwers een zaadje voor een goed idee te planten. Niet veel later ontwikkelde een fysiotherapeut, Susanne Taschner-Schmidt, het eerste recept voor een bierbad.
“Wel, als je het bier niet kan drinken, waarom baad je er dan niet in?”
Het hele gebeuren rond een wellnessbezoek is vaak al voldoende om je een deugddoend opkikkertje te geven. Toch hebben de ingrediënten van een bierspa elk op zich een duidelijke meerwaarde. In hop zit bijvoorbeeld Xanthohumol, een zeer krachtige antioxydant die ook in anti-verouderingscrèmes wordt gebruikt. Gist is eveneens voordelig voor de huid. Zo bezit het ingrediënt vitamine B, eiwitten en koolhydraten. Daarnaast kent het zelfs etherische oliën, aminozuren, onverzadigde vetzuren en heeft het een positief effect op je hydratatie. Alle factoren samen zorgen voor een verjongend effect dat een zachte huid achterlaat. Je haar ontwikkelt extra glans, je nagels versterken en het hele lichaam wordt ontgift. Het koolzuur van het bier maakt dat je bloedcirculatie versnelt en je bloeddruk daalt. Zelfs tot enkele uren na je bezoek kan je dat duidelijk blijven merken, dus is het aangeraden na de sessie niet te snel onder de douche te springen. Op die manier blijven de ingrediënten nog een geruime tijd doorwerken. Om de resultaten te optimaliseren, zou je in het beste scenario elke maand een dergelijk bad nemen. In plaats van met een biergeur naar huis te keren, heb je een aangenaam aroma rond je hangen dat de verdienste is van de hop. Los van alle gezondheidsvoordelen heeft het hele ritueel meteen een ontspannend effect en is het uiteraard een leuke afwisseling van een traditioneel spabezoek.
Bierspa’s zijn er hopelijk om te blijven. Het is verbazend wat voor sterk effect de ingrediënten ieder op zich op onze gezondheid kunnen hebben; bovenop de ontspannende handeling van het baden zelf, natuurlijk. Als je inspiratie zoekt voor een weekend- of avondactiviteit die eens wat specialer mag zijn, zal je dit alvast niet snel vergeten. Gaande van echte kenners van de drank tot voorzichtige ontdekkers: een breed publiek kan er zich in vinden.

Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.

Auteur: Cara Jacobs
Fotografie: WeWantMore en Fenomeno

Meer stories…

Comfortabele villa onder de Spaanse zon

Aan de zonnige Costa Blanca, in het zuiden van de provincie Alicante, ligt het dorp Benijófar, een plek waar het leven in een rustiger tempo verloopt, maar waar tegelijk alle voorzieningen binnen handbereik zijn. Tussen citrusboomgaarden en de bochtige oevers

Lees meer…
Een leven lang smaak

In het charmante restaurant Glass Wine & Bistro wordt dagelijks een culinair verhaal verteld dat meer dan vier decennia aan internationale ervaring omvat. Achter het fornuis staat Chef Alain, een gepassioneerde kok met een uitgesproken eigen stijl. In de zaal

Lees meer…
Kustparadijs in Cadzand

Projectontwikkelaar ION trekt voor zijn nieuwste project naar Cadzand, aan de kust net over de Nederlandse grens. Catsand Island zal tien landhuizen tellen waarin je je haast alleen met de natuur waant. Het landschap spreekt hier voor zich, bijgestaan door

Lees meer…
Hotel Julien in een nieuw jasje

In 2004 opende Mouche Van Hool een van de eerste boetiekhotels in Antwerpen, vanuit het kleinschalige idee om gasten te ontvangen alsof ze op bezoek zijn bij goede vrienden. Hotel Julien is gelegen in twee prachtige, authentieke, 16e-eeuwse panden en

Lees meer…
Waar huizen helen

Bij Maison Osaïn krijgen karaktervolle panden met een rijke geschiedenis een nieuw leven ingeblazen. Onder leiding van oprichters Thomas Verschuren en Ann Butaye transformeert het team verouderde woningen tot high-end toevluchtsoorden waarin welzijn, duurzaamheid en esthetiek centraal staan. Hun aanpak

Lees meer…
Belgisch talent in NYC

Wie binnenkort een reis boekt naar New York, kan vanaf nu ook daar terecht bij zijn favoriete modehuis. Op 19 april 2025 opende Dries Van Noten hun eerste zelfstandige winkel in de bruisende SoHo-wijk. Het karaktervolle pand van 328 m2

Lees meer…
Een culinaire thuis in het hart van Hulsthout

Gelegen in een charmante, omgebouwde hoeve in Hulshout biedt Hof ter Hulst een unieke culinaire ervaring die zich onderscheidt door zijn eigen koers. Het restaurant ademt een rustige, familiale sfeer uit, waarin tijdloze klasse en licht, elegant interieur hand in

Lees meer…
Gastronomie aan de Maas

Aan de oevers van de Maas, verscholen in het groene hart van Het Park nabij de Rotterdamse Euromast, ligt een culinair juweel dat zijn gelijke niet kent: Restaurant Parkheuvel. In een iconisch, rond gebouw uit 1988, ontworpen door architect Klunder,

Lees meer…
De zachte kracht van interieurarchitecte Laura Calleeuw

In het werk van interieurarchitecte Laura Calleeuw schuilt een subtiele, weelderige zachtheid die niet alleen zichtbaar is, maar ook voelbaar. Haar ontwerpen balanceren op een perfect uitgedachte lijn tussen esthetiek en functionaliteit. Hoewel haar interieurs een rustgevende elegantie uitstralen, beheerst

Lees meer…