fbpx
Search
Close this search box.

Gastronomie en kunst samengebracht

Gastronomie en kunst samengebracht

Gastronomie en kunst samengebracht

In het onlangs geopende en prachtig gerenoveerde Koninklijke Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen bevindt zich Madonna, een nieuwe gastronomische hotspot die zowel een bar, een grand café als een fine dining restaurant is. Smaak en tijdloze klasse komen samen tot unieke creaties. Vlaamse meesters en internationale topstukken combineren met een gastronomisch hoogtepunt, wie wil dat nu niet?

Omgeven zijn door zeven eeuwen aan kunst en gelegen in een prachtig historisch gebouw uit de negentiende eeuw: het is niet alle horecazaken gegeven om in zo’n indrukwekkend kader te vertoeven. Na elf jaar renoveren was het publiek op 24 september 2022 eindelijk weer welkom in het Antwerpse museum. Niet alleen de vele kunstwerken vielen op, ook het nieuwe restaurant trok vanaf het begin veel aandacht. Je kan hier terecht voor of na je museumbezoek of gewoon om te genieten van een snelle hap, een gezellige lunch of een verfijnd diner.

Het team onder leiding van chef-kok Wesley Debord laat zich graag door de sublieme locatie inspireren. “We proberen een connectie te maken tussen kunst en voeding en willen voor een oprechte verbintenis zorgen, waarbij we samen met het museum een totale ervaring uitschrijven.” Met gerechten als ‘stilleven met vis’, naar het bekende werk van de Antwerpse schilderes Clara Peeters, en ‘de groentemarkt’, geïnspireerd door het werk van Joachim Beuckelaer, wordt de band tussen museum en restaurant meteen duidelijk. Op het tweede schilderij vind je bijvoorbeeld mispels terug, een vergeten vrucht die slechts weinig mensen kennen, maar die het restaurant met dit gerecht dus letterlijk en figuurlijk opnieuw op de kaart wil zetten. 

Alle gerechten zijn een mix van een traditionele keuken en vernieuwende ideeën, en dat alles met kwalitatieve ingrediënten als basis, die bovendien ook nog eens lokaal- en seizoensgebonden zijn. “Bij Madonna gaan we voor een herkenbare, eerlijke keuken die schippert tussen rijke traditie en heerlijke vernieuwing,” horen we van Debord. “Onze gerechten worden gebaseerd op lokale, seizoensgebonden producten met aandacht voor hun herkomst. We volgen dan ook steeds het ritme van de natuur.” Zijn doel is in de eerste plaats om een groot publiek in contact te brengen met verse, biologische en herkenbare producten. “Een eerlijke keuken waarbij steeds rekening wordt gehouden met de natuur,” om het in de woorden van Debord te zeggen. Dat zien we volgens hem ook in biologische dranken, die tegenwoordig steeds meer aan populariteit winnen. Het gaat daarbij om verse sappen, maar ook biologische limonades zoals Lemonaid doen het nu erg goed.

Een eerlijke keuken waarbij rekening wordt gehouden met de natuur

Dat hij kok wilde worden, wist Debord al op jonge leeftijd. “Het begon toen ik een jaar of elf was,” zegt hij. “Mijn vader had vroeger een Franse bistro in Knokke. Ook ging ik van jongs af aan regelmatig uiteten met mijn grootouders. Ik wilde altijd de keuken zien en had een oprechte interesse in het veld.” De grootste uitdaging vindt de kok om het juiste personeel te vinden. “We werken nauw samen,” vertelt hij, “dus het is essentieel om een team te creëren waarbij iedereen dezelfde mindset heeft en met evenveel passie werkt in dit prachtige restaurant op deze Antwerpse toplocatie.” Eten draait volgens hem uiteindelijk vooral om genieten. “Je moet doen wat je graag doet. Sta je zelf niet graag in de keuken? Ga dan lekker uiteten, laat je verwennen.” Bij Madonna ben je daarvoor alvast aan het juiste adres.

Madonna. Leopold de Waelplaats 2, 2000 Antwerpen.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Photography by Cafeine

Meer stories…

Stralende schoonheid

Even er helemaal tussenuit? Daarvoor hoef je niet altijd een verre reis naar de zon te boeken. Dankzij het nieuwe beautysalon naar de hand van de jonge Oekraïense interieurarchitecte Anastasiia Pikulieva kan je nu ook lekker dichtbij, in hartje Brussel,

Lees meer…
Historische hoeve opnieuw hedendaags

Een hoeve uit de zeventiende eeuw renoveren en het verleden in de juiste hoeveelheden bewaren: het is geen sinecure. Joris Van Apers is met zijn circulaire filosofie de ideale partij om dit project tot een goed einde te brengen, wat

Lees meer…
Gewonnen textiel wordt kunst

Nanette de Kool ruilde de modewereld in voor het kunstcircuit. Als textielontwerpster geeft ze restmateriaal een betekenisvol doel en zendt ze een signaal uit naar de designindustrie. De ruwe kantjes zijn extra welkom in haar portfolio, want die ademen net

Lees meer…
Modern met karakter

Laat het aan Anja Vissers en haar team over om een moderne villa uit te werken waarin je je iedere dag gelukkig prijst. Voor een nieuw samengesteld gezin ontwierp ze een woonst die volmondig beantwoordt aan hun noden en wensen.

Lees meer…
Gerecycleerd leder herstelt meubilair

Jong bloed met ambities in de designsector zetten we maar al te graag in de kijker. Juliana Vérastègue Bayle besloot creatief om te gaan met het afval van de lederindustrie. Niet alleen demonstreert ze daarmee haar artistiek oog, maar bewijst

Lees meer…
Ruiters aan tafel

Hermès komt naar buiten met een nieuwe serviescollectie die duidelijke verwijzingen draagt naar het ontstaan van het luxehuis. Tressages Équestres, de Franse benaming voor “paardenvlechten”, bestaat uit 27 uiteenlopende stukken die samen goed zijn voor een liefdevol huwelijk tussen figuratieve

Lees meer…
Villa vergeet clichés

De constructie van een woning is zoals de handleiding voor je dagindeling. In Marbella, Spanje bedacht interieurarchitecte Britt Van Namen een villa die de zaken omdraait als het ware. Trouw aan haar creatieve visie bespeelde ze hier wederom de dimensies

Lees meer…
Brafa Art Fair 2024

Brafa Art Fair, een jaarlijks terugkerend evenement in Brussel, belichaamt de verfijnde wereld van kunst, cultuur en erfgoed. Dit prestigieuze kunstplatform biedt een schat aan artistieke meesterwerken en trekt verzamelaars, kenners en liefhebbers van over de hele wereld aan. Met

Lees meer…
Vieren met Les Fêtes De Coco

Het leven is een feest, maar je moet zelf de slingers ophangen. Behalve als je samenwerkt met Coraline Saeys, want dan doet zij dat met plezier in jouw plaats. Haar agency Les Fêtes De Coco biedt full service eventplanning aan

Lees meer…
Nomadic Journeys: Zwitserse vakkennis

Met intussen meer dan tweehonderd jaar op de teller is Christian Fischbacher een wereldleider in de textielsector. Het bedrijf is mettertijd geëvolueerd door steeds hun voeling met de context van de tijd te bewijzen. Om hun eigentijdse spirit ook vandaag

Lees meer…