fbpx
Search
Close this search box.

Gastronomie en kunst samengebracht

Gastronomie en kunst samengebracht

Gastronomie en kunst samengebracht

In het onlangs geopende en prachtig gerenoveerde Koninklijke Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen bevindt zich Madonna, een nieuwe gastronomische hotspot die zowel een bar, een grand café als een fine dining restaurant is. Smaak en tijdloze klasse komen samen tot unieke creaties. Vlaamse meesters en internationale topstukken combineren met een gastronomisch hoogtepunt, wie wil dat nu niet?

Omgeven zijn door zeven eeuwen aan kunst en gelegen in een prachtig historisch gebouw uit de negentiende eeuw: het is niet alle horecazaken gegeven om in zo’n indrukwekkend kader te vertoeven. Na elf jaar renoveren was het publiek op 24 september 2022 eindelijk weer welkom in het Antwerpse museum. Niet alleen de vele kunstwerken vielen op, ook het nieuwe restaurant trok vanaf het begin veel aandacht. Je kan hier terecht voor of na je museumbezoek of gewoon om te genieten van een snelle hap, een gezellige lunch of een verfijnd diner.

Het team onder leiding van chef-kok Wesley Debord laat zich graag door de sublieme locatie inspireren. “We proberen een connectie te maken tussen kunst en voeding en willen voor een oprechte verbintenis zorgen, waarbij we samen met het museum een totale ervaring uitschrijven.” Met gerechten als ‘stilleven met vis’, naar het bekende werk van de Antwerpse schilderes Clara Peeters, en ‘de groentemarkt’, geïnspireerd door het werk van Joachim Beuckelaer, wordt de band tussen museum en restaurant meteen duidelijk. Op het tweede schilderij vind je bijvoorbeeld mispels terug, een vergeten vrucht die slechts weinig mensen kennen, maar die het restaurant met dit gerecht dus letterlijk en figuurlijk opnieuw op de kaart wil zetten. 

Alle gerechten zijn een mix van een traditionele keuken en vernieuwende ideeën, en dat alles met kwalitatieve ingrediënten als basis, die bovendien ook nog eens lokaal- en seizoensgebonden zijn. “Bij Madonna gaan we voor een herkenbare, eerlijke keuken die schippert tussen rijke traditie en heerlijke vernieuwing,” horen we van Debord. “Onze gerechten worden gebaseerd op lokale, seizoensgebonden producten met aandacht voor hun herkomst. We volgen dan ook steeds het ritme van de natuur.” Zijn doel is in de eerste plaats om een groot publiek in contact te brengen met verse, biologische en herkenbare producten. “Een eerlijke keuken waarbij steeds rekening wordt gehouden met de natuur,” om het in de woorden van Debord te zeggen. Dat zien we volgens hem ook in biologische dranken, die tegenwoordig steeds meer aan populariteit winnen. Het gaat daarbij om verse sappen, maar ook biologische limonades zoals Lemonaid doen het nu erg goed.

Een eerlijke keuken waarbij rekening wordt gehouden met de natuur

Dat hij kok wilde worden, wist Debord al op jonge leeftijd. “Het begon toen ik een jaar of elf was,” zegt hij. “Mijn vader had vroeger een Franse bistro in Knokke. Ook ging ik van jongs af aan regelmatig uiteten met mijn grootouders. Ik wilde altijd de keuken zien en had een oprechte interesse in het veld.” De grootste uitdaging vindt de kok om het juiste personeel te vinden. “We werken nauw samen,” vertelt hij, “dus het is essentieel om een team te creëren waarbij iedereen dezelfde mindset heeft en met evenveel passie werkt in dit prachtige restaurant op deze Antwerpse toplocatie.” Eten draait volgens hem uiteindelijk vooral om genieten. “Je moet doen wat je graag doet. Sta je zelf niet graag in de keuken? Ga dan lekker uiteten, laat je verwennen.” Bij Madonna ben je daarvoor alvast aan het juiste adres.

Madonna. Leopold de Waelplaats 2, 2000 Antwerpen.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Photography by Cafeine

Meer stories…

Iets drinken met AI

Zag je al eens een koffiemachine geïnterpreteerd door AI? Ze vertegenwoordigen een fascinerende samensmelting van traditionele koffiebereiding en geavanceerde technologie. Erg kleurrijk, vol fantasie en misschien wel iets dat we later zelf in onze keuken hebben staan: deze visualisaties zijn

Lees meer…
Latijns-Amerika op je bord

Nog niet zo lang schittert er een nieuw juweel in Kortrijk, een plek waar de Latijns-Amerikaanse cultuur en keuken tot leven komen: Choclo. Het restaurant is een eerbetoon aan de warmte en gastvrijheid van de regio, waarvan de essentie rechtstreeks

Lees meer…
Rijd met auto-iconen in de Alpen

Op vrijdag 23 en zaterdag 24 februari vindt het International Concours of Elegance in St. Moritz plaats. Voor autoliefhebbers is het een gekend evenement, want ieder jaar vind je er een selectie die zeldzame en speciale voertuigen bij elkaar brengt.

Lees meer…
Recyclagedesign voor groot en klein

Als designmerk met een ethische insteek kan ecoBirdy meer dan tellen. Het initiatief werd geboren uit een diepe toewijding aan het milieu en een verlangen om positieve verandering teweeg te brengen in de manier waarop we denken over design en

Lees meer…
Tapijten eren architectuuriconen

Delicate architectuur is prachtig op zich, maar de gepaste decoratie maakt indrukwekkende bouwwerken nog beter. Belgisch familiebedrijf BOMAT volgt met hun nieuwste collectie tapijten dezelfde redenering en draagt hun jongste ontwerpen op aan verschillende iconische architecten. The Archiscape is dan

Lees meer…
Vier culinaire tips in Parijs

Staat er een reisje naar Parijs op de planning? Of zoek je een goede reden om de stad (nog) eens te bezoeken? Naast alle geschiedkundige rijkheid en de fenomenale bouwwerken is de Franse hoofdstad gekend voor de culinaire fijnzinnigheden die

Lees meer…
Verrassing in constructie

Een woning op de groei die samen met de bewoners op een mooie manier ouder wordt: het is een adequate samenvatting van dit indrukwekkende project van VELD K Architecten. Niets is hier overbodig. Hun creatieve insteek achter de indeling en

Lees meer…
Eerste editie Ceramic Brussels belooft vervolg

Goed nieuws voor de kunstsector, want 2024 gaat alvast de geschiedenis in als het jaar waarin Ceramic Brussels geboren werd. Het is de eerste internationale beurs die zich volledig toelegt op hedendaagse keramiek. De organisatoren kunnen alvast op de starteditie

Lees meer…
Icons Re/Outfitted verenigt Levi’s en Vitra

Mode en design zijn al sinds jaar en dag aan elkaar gewaagd. The Visionary Lab bracht de twee velden samen in Icons Re/Outfitted, een initiatief dat gerenommeerde modeontwerpers loslaat op gerespecteerd meubilair van Vitra. Het medium hiervoor? Jeans van Levi’s.

Lees meer…