fbpx

Koetshuis behoudt karakter

Koetshuis behoudt karakter

Koetshuis behoudt karakter

Hoe vaak wist je al iemand wonen in een voormalig koetshuis? Dit project in Sint-Katelijne-Waver is wellicht de eerste keer dat je binnenkijkt in een dergelijk project. Aanvankelijk ontwierp Blower Interieur een nieuwe zolderverdieping voor de klant, maar uiteindelijk werden ze gevraagd om elke ruimte in de woonst te vernieuwen. Dat gebeurde met een overtuigend succes, terwijl de karakteristieke elementen bewaard bleven.

Je mag meer willen dan iets gewoons, en al zeker als je in een prachtig pand als dit woont. De bewoners van dit koetshuis wensten in de eerste plaats een nieuwe zolderverdieping. Het moest heel wat meer worden dan een doorsnee slaapkamer en ensuite badkamer, dus ontwierp het team een ruimte waar je je op het einde van de dag met plezier terugtrekt. Voldoende plaats, licht en ongedwongen luxe waren het primaire doel. Vanzelfsprekend kan je niet omheen de authentieke balken die de ruimte definiëren. Tegelijkertijd vormen ze met hun bruine kleur een interessant contrast met de witte muren. Naast het bed werd er ook een gezellige zithoek geplaatst, zodat de zolderverdieping op elk moment van de dag een plek is om op adem te komen. Toch hield de opdracht ook enkele uitdagingen in, zoals de scheve zoldering. Die introduceerde namelijk enkele moeilijkheden met betrekking tot het wegwerken van alle afvoeren, en ook het geheel waterpas maken was niet eenvoudig. Met de nodige expertise slaagde Blower Interieur daar echter ruimschoots in, net als bij het herontwerpen van de benedenverdieping. 

De keuken pakt uit met de tegelvloer van weleer en een omvangrijk, traditioneel fornuis

Doorheen het volledige project wordt de aandacht herleid naar het samenkomen van oude en nieuwe aspecten. Zo zijn we zelf een grote fan van de charmante trap en de majestueuze open haard in de leefruimte. Verder pakt de keuken uit met de tegelvloer van weleer en een omvangrijk, traditioneel fornuis. Qua materialen vormt marmer een rode draad tussen de beneden- en bovenverdieping, aangezien je het zowel in de badkamer als in de keuken terugvindt. Die laatste voelt werkelijk als het hart van het huis, niet in het minst door de lange eettafel waaraan een groot gezelschap kan plaatsnemen. Desalniettemin is ook de woonkamer een plek waar we zelf maar al te graag zouden vertoeven. Let bijvoorbeeld op de grote ramen en de aangrenzende zuilen buiten. Omdat de woning voorheen van veel binnenvallend daglicht genoot, was het de bedoeling dat dat aspect zeker behouden bleef, net als het karakter dat niet verloren mocht gaan door de nieuwe aanpassingen. Een les die de interieurarchitecten meenemen naar toekomstige projecten is dat een verbouwing als deze onverwachte obstakels kan voorleggen en dat er voldoende tijd ingerekend moet worden om een project van dit formaat tot een perfect einde te brengen. 

Wat begon als een renovatie van een zolderverdieping groeide uit tot een algehele verbouwing van een prachtig koetshuis. De bewoners prijzen zich ongetwijfeld gelukkig met het resultaat, dat de authentieke zaken in het juiste licht zet. Van deze woning kan je enkel maar versteld staan! 

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Fotografie door Evenbeeld 

Meer stories…