fbpx
Search
Close this search box.

Eindeloos keukenplezier

Eindeloos keukenplezier

Eindeloos keukenplezier

Verschillende chef-koks en andere creatieve duizendpoten ontwierpen voor Serax al een collectie, gaande van uniek servies tot prachtige borden en handige potten en pannen. We tonen je graag de creaties van Sergio Herman, Yotam Ottolenghi, Ann Demeulemeester en Vincent Van Duysen. De manier waarop je je gerechten presenteert is net zo belangrijk als het eten zelf, en dat hebben deze ontwerpers stuk voor stuk begrepen.

Sergio Herman ontwierp de afgelopen jaren niet een maar twee collecties voor het merk. Voor de Surface-collectie vond hij inspiratie in de ruwe natuur van Zeeland. De potten, pannen en ovenschalen zijn gemaakt uit gietijzer met een zeer sterke glazuurlaag die bestand is tegen hoge temperaturen en de warmte lang vasthoudt. Daardoor trekken de smaken beter in en zijn de producten gemakkelijk schoon te maken. In zijn brasserie Le Pristine gebruikt de kok zijn Inku tableware, die voortkomt uit zijn tweede samenwerking met Serax. De borden, in de kleuren schelpwit, matzwart en grijsgroen, zijn geïnspireerd door de Japanse visie op verfijning en imperfecte perfectie. Ook leuke verwijzingen naar schelpvormen, Japanse bloesems en de abstracte structuur van de natuur vind je hierin terug. De collectie oogt daardoor iets vrouwelijker, poëtischer en fijnzinniger dan Surface en maakt van een etentje thuis meteen een luxueuze ervaring. 

Voor de Surface-collectie vond Sergio Herman inspiratie in de ruwe natuur van Zeeland

Een heel andere collectie, maar daarom niet minder interessant, is die van de Israëlisch-Britse kok Ottolenghi. Zijn FEAST-collectie voor Serax weerspiegelt zijn visie volledig: met een uitgebreide waaier aan vrolijke kleuren en creatieve prints roept deze tableware meteen positieve vibes op. Voor de kok moesten zijn eerste officiële borden ongewoon, hedendaags, mooi en toch praktisch zijn. Daarvoor sloeg Ottolenghi de handen in elkaar met de Italiaanse kunstenaar Ivo Bisignano. Twee vormen komen doorheen de collectie vaak terug. Een eerste is de zwierige, O-vormige penseelstreek, waar Bisignano een grote fascinatie voor heeft. Omdat groenten een belangrijke plaats innemen in de keuken van de kok, ontwierp de kunstenaar ook abstracte afbeeldingen van groenten. De borden zijn verkrijgbaar in verschillende groottes en in opvallende kleuren en patronen, wat het typische Ottolenghi-gevoel van uitbundige eenvoud perfect representeert.

De Belgische modeontwerpster Ann Demeulemeester heeft ondertussen een bloeiende samenwerking met het merk uitgewerkt, en die begon met tableware, glazen en bestek. Toen Demeulemeester haar modelabel vaarwelzei, bestudeerde ze oude technieken om porselein te maken en bracht ze veel tijd door met boetseren. Uiteindelijk besloot ze om die unieke stukken in samenwerking met Serax te produceren. De borden uit de RA Tableware-collectie staan op een voetstukje, waardoor je eetervaring letterlijk en figuurlijk naar een hoger niveau wordt gebracht. Strakke, sculpturale vormen worden gecombineerd met natuurlijke kleuren als ivoor, zwart en groen. Het leuke contrast tussen de matte en glanzende afwerking en zwart en wit is typisch voor de ontwerpster en maakt deze collectie heel herkenbaar. Ook in de Dé Tableware-collectie vinden we die interessante contrasten tussen licht en schaduw terug. De borden doen denken aan schaduwrijke schilderijen op porselein. De randen hebben een dégradé, dat met de hand is geschilderd in verschillende lagen.

Tot slot mag ook de Cena-collectie van de Belgische interieurarchitect Vincent Van Duysen zeker niet ontbreken. Voor hem geen opvallende kleuren en texturen of gewaagde vormen. Zijn pure, gesofisticeerde en tijdloze stijl komt duidelijk naar voren in zijn verschillende collecties met het merk. Naast prachtige meubelstukken ontwierp hij voor hen ook een collectie tableware. Cena is Italiaans voor ‘diner’ en de ontwerper liet zich inspireren door de gezelligheid van familiediners. Het Cena-servies benadrukt de warmte en gezelligheid van een gedeeld diner en werkt verder op de archetypes van kopjes, borden en kommen. Met materialen als geglazuurd porselein, hout en gerookt glas en zijn gekende kleurenpalet van gebroken wit en greige slaagde hij erin om zijn populaire stijl in deze collectie over te brengen en elegantie aan de eettafel toe te voegen.

Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount @realliving_magazine. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.

Images courtesy of Sera

Meer stories…

Parade Lush: natuur in een tapijt

Stap binnen in een wereld waarin de natuur tot leven komt in jouw huis, dankzij de betoverende Parade Lush-collectie van DESSO Tarkett. Met deze prachtige tapijt- en vloerkleden op maat, omring je jezelf met een warme en natuurlijke sfeer, en

Lees meer…
Onze leukste Instagram posts met dieren

In de wereld van sociale media heeft Instagram zich gevestigd als een platform waarop mensen hun leven delen in beelden en verhalen. Een van de meest geliefde en betoverende aspecten van Instagram zijn de posts met dieren. Of het nu

Lees meer…
Vertrouwd met zwart

Brutalistische oppervlakken en donkere kleuren en texturen zijn niet voor iedereen weggelegd, maar de bewoners van dit project zien niet liever. In plaats van voornamelijk crème of beige tinten te gebruiken, werd er hier geopteerd voor een gewaagdere route. Wij

Lees meer…
Comfortabel met durf

Donkere kleurenpaletten kunnen ook huiselijk zijn. Dat bewijst interieurontwerpster Justien Lescouhier met deze realisatie in Meulebeke. Vanaf een eerste blik op het resultaat herken je haar stijl, zonder dat het project een verfrissend concept ontbreekt. Vol contrasten, maar toch verkeren

Lees meer…
Thuis op ’t Zuid

Immokantoor L’AGENCE uit Antwerpen-Zuid matcht met een persoonsgerichte aanpak en indrukwekkende kennis karaktervolle woningen met de juiste mensen.

Lees meer…
Tabula rasa voor meer woonplezier

In je eigen woning opnieuw beginnen is niet altijd vanzelfsprekend. Het Spaanse Destudio Arquitectura kreeg van deze klanten de opdracht om hun bestaande thuis een andere invulling te geven en zo klaar te stomen voor een nieuwe fase in hun

Lees meer…
Vraagstuk in coördinatie

Renoveren hoeft geen synoniem te zijn voor opnieuw beginnen. Vaak willen bewoners de troeven van het initiële pand in sterke mate conserveren en aanpassen aan inmiddels meer hedendaagse behoeften en standaarden. Dit is het merendeel van de tijd geen makkelijke

Lees meer…
Kasteeltje gerestaureerd met finesse

Enkele jaren geleden ging een ambitieuze renovatie van start in dit kasteeltje in Oost-Vlaanderen. Het gebouw dateert uit 1842 en bracht dus een schat aan rijke geschiedenis met zich mee. Voor de keuken werd er gerekend op bulthaup, die met

Lees meer…
Iets drinken met AI

Zag je al eens een koffiemachine geïnterpreteerd door AI? Ze vertegenwoordigen een fascinerende samensmelting van traditionele koffiebereiding en geavanceerde technologie. Erg kleurrijk, vol fantasie en misschien wel iets dat we later zelf in onze keuken hebben staan: deze visualisaties zijn

Lees meer…
Latijns-Amerika op je bord

Nog niet zo lang schittert er een nieuw juweel in Kortrijk, een plek waar de Latijns-Amerikaanse cultuur en keuken tot leven komen: Choclo. Het restaurant is een eerbetoon aan de warmte en gastvrijheid van de regio, waarvan de essentie rechtstreeks

Lees meer…