Enkele jaren geleden ging een ambitieuze renovatie van start in dit kasteeltje in Oost-Vlaanderen. Het gebouw dateert uit 1842 en bracht dus een schat aan rijke geschiedenis met zich mee. Voor de keuken werd er gerekend op bulthaup, die met hun innovatieve ontwerpen altijd het ideale evenwicht vinden tussen ergonomie, functionaliteit en esthetiek. Zoals altijd lag de nadruk op een betrokken karakter met de rest van de woning, alsook precisie en maatwerk.
Er passeerden al heel wat interessante en vooraanstaande eigenaars van dit prachtige pand, waaronder gekende notarissen en zelfs een burgemeester. In 2021 brak het begin aan van een restauratie die de klassieke details moest samenbrengen met moderne technieken die een hoog hedendaags wooncomfort zouden voortbrengen. Daarin bewees de keuken een cruciale schakel te zijn. Concreet kozen ze voor een bulthaup b3-keuken in een uitvoering van aluminium zandbeige en fineer van notelaar. Met intussen zeventien jaar ervaring was interieurarchitecte Sara Vanden Bossche helemaal in haar element om het ontwerp te perfectioneren en op deze woning af te stemmen. Het geheel moest licht en uitnodigend zijn, maar tegelijkertijd voorzien in alle noden en wensen van de bewoners. Daarom ging er veel aandacht naar de proporties en het creëren van genoeg opbergruimte. Het eiland biedt ’s avonds gelegenheid om te aperitieven en bij te praten, terwijl er aan het begin van de dag handig gebruik kan worden gemaakt van een discrete ontbijtkast. Qua uitstraling springt al snel de Iraanse rode natuursteen in travertijn in het oog. Het aluminium is een zandbeige tint vindt de ideale aanvulling bij het hout en het werkblad uit inox. Dat laatste heeft een dikte van één centimeter, een kenmerk dat zich herhaalt in de legboorden.
Erfgoed en moderniteit hoeven elkaar niet uit te sluiten, zoveel is duidelijk in dit project. Door moderne technieken met de juiste zorg en kennis in een historisch gebouw te integreren, kunnen twee verschillende werelden elkaar op een prachtige manier vinden. Daarnaast speelde de connectie tussen de natuur en het interieur een belangrijke rol. Zeer speciaal is bijvoorbeeld de tak van een rozenstruik die in brons werd gegoten en voor de handgrepen dient. Met zulke creatieve oplossingen die toch ook net subtiel genoeg zijn scoren ze bij ons alvast hoge punten. Voor de algehele ambiance was de lichtinval van groot belang, net als de onderlinge verbinding van de materialen en het gebruiksgemak. De moderne invulling van de keuken staat de charme van de lokale geschiedenis allesbehalve in de weg. Die troef bewijst het respect en de weloverwogen visie die aan de basis van het project liggen. Alles in het resultaat klopt en draagt bij aan het nieuwste hoofdstuk dat zich in het pand kan afspelen.
bulthaup voorzag een keukenontwerp dat met net genoeg vernieuwing inspeelt op het historische karakter van dit kasteeltje. Gaande van de keuze in materialen tot de finale afwerking van de details: het is glashelder dat ze experten zijn in hun vak. We zijn alvast benieuwd waar de toekomst het bedrijf nog brengen zal en wensen hun alle succes.
Blijf je graag op de hoogte van het beste dat België te bieden heeft qua architectuur, interieur, vastgoed, lifestyle en meer? Volg dan @realliving_magazine op Instagram voor een dagelijkse dosis inspiratie.